Starmali

128

„стармали" врој 16. за 1884.

После избора, 0 мандату досланичком Може бити разних мнења; Па што не би и ја рек'о, Ако дате допуштења. Кад погледим с брега шале —- Ма да нешам МиМегшјиа Неки мандат чини ми се Еао масна кобасица. Ко највећма за њом тежи Тај се ближи евојој кризи: Кобасицу хам да зграби Она му исклизи. један Сомборац. Ењижевне вести. Нов закон о слободној штампи у Србији изићи ће скоро хектографиран (Ни једна штамнарија не сме да га штампа, бојећи се да ће од тешке строгости сам себе конфисцирати). Г. прота Папић издаје књигу „0 упливу вегетаријанства на развиће политичног карактера". (Анђелић се први пренумерирао ; али је напред казао да књигу неће читати, јер он није пријатељ вегетаријанства, него само резултата његових). Нови владика Ш а б ач ки спрема се да изда своје предике под иасловом: „Глумац на амвону". (Књига ће бити штампана словима, која се зову Ц и ц е р о, и то ће бити једино, што ће читаоце подсећати иа негдашњег римског оратора ) Чујемо да ће „3 а с т а в а" од сада сваком предплатнику своме послати приде један пар рукавица, да не мора голом руком хватати за гаддо семе братска раздора. Песме Абердарове преводе се сад на немачки језик под насловом А1зегс1аг '8 1(1сс1ег. Абердар ће насловни лист сам коригирати, да се не би подкрала врло лако могућпа иогрешка : „ Аћегс1аг '8 М1е<Јег.

Из Карловаца, Н. Н Је ли истина, господине, да је ваш мозак тежак 15 фуната? Е. Р. Дела истина брате: о томе се не сме ни-, ко посумњати, — јест даклем тако. Н. Н. А знате ли ви да то онда није здраво стање, него да је то болест, која би се могла назвати : „хишртрофијом мозга." Е. Р. (Мисли се) — Та оно знате . . . знате . .. чекајте да вам разјасним. Тежина јесте 15 фуната. — али то није само Нггп , него — Нггп тГ1 Мгт Л с. Јавна захвала. Понизно благодарим господи покретачима и творцима „ Кикиндског програма", јер само расцепу, што су га они произвели, имам ја дг благодарим, што сам до давно жељенога мандата дошао. Милан Исакови!! с. р. посланик уздппског среза.

Прво ц. кр. прив. Дунавско паробродско друштво. Ш :М§11Дт ~

Пошт. лађа од 1. апрпла

1884. до даље наредбе.

Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станице НА ТИСИ: Средом и недељом у 5 1 <2 сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: сваки дан у 5 1/ * сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и недељом у б 1 ^ сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЦАРИГРАД преко РУН1ЧУКА-ВАРНЕ: Недељом у 5 1 '* сах. после подне. Од НОВОГА САДА у БУДИМПЕШТУ: Сваки дан у 10 3 '4 сах. пре подне. Н. Сад. 30 марта 1884. Агенција. 0ГУ1АСИ. Овим стављам до знања свима штованим адвокатима, да отварам 19. јунија ов. год. у Вршцу моју адвокатску канцеларију, и да ћу од тог дана радо њих и њиове клијенте заступати у свима кривичним и грађанским стварима. Кина Јене.

по наЈНовијОЈ американу ској снстеми ' сигурне од ватре и харз из Фабрике • феликса ттт У БЖЧУ 'у солидности и каквоћи израде не уступајуни једној до сада познатој фабрици а у _ .цени су знатно јефтиније. — Наруџбине ^прима и одправља госп. Ђорђе Миличевић, етрговац у Бечу, ^аггепћо^, код кога се могу' мустре видити и цене сазнати. 13—33

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВЈША У НОВОМ ©АДУ.