Starmali

„стармали" број 17. за 1884.

135

ве С п д а, трећа се зове М и ц а. И ја сад, као нов неки Цезар могу казати: Лени, Сиди, Мици : Уепј, у Ш, у 1 с 1. На селу. Кад је мала Катица дошла на село у госте, водила је стрина да јој покаже све по кући. Одвела је и у шталу где су биле две краве, једна бела, друга црна. — Видиш, Катице, од ове беле краве добићеш ти свако јутро млека. Катица се задовољно насмешила и рече: а од оне црне ваљда кафе.

Јесенас позове један паришки грађанин иеколико својих пријатеља на вечеру. Разговарало се о свачему, па на послетку дође и на хладно зло време. — Сад настаде доба кијавица, протисла и запалења плућа, рећи ће један од гостију. Домаћинова мала ћерка рече: — За моју маму не треба се бојати. Она и лети носи вате на грудима. Одговори уредништва, Г. Јовану (Петровићу) Бурназу. Примили смо вашу песму, којом сте ваљда хтели да докажете, да оно није иетина, што смо о вама чули, па смо вас штедљиво и пецнули у „Стармалом". — Ту песму нисте ничим пропратили, даклем не звамо, јестели њоме хтели дасамо ми добијемо мишлење о вама, или сте нам је послали да је штампамо. Ако т о хоћете, изволите нам јавити, ми ћемо је таки штампати, — јер ко хоће сам себе да обрука, ми немамо разлога да га силом од те намере задржавамо, ма да би много приличвије било, кад би овај први производ ваше мусе изишао у — „Ту ском Народу." „ „Живот у нашој престониди." Изгледа, као да би хтели да нешто сатиришете и исправљате, — али је тако замршено н нејасно, да би се могло тумачити како ви, можда, не би волели. Кад ми не разумемо готово ништа, — онда зацело не би разумела ни већина наших читалапа. ни. Ваша песма „Неком и некима" претреса ствар са стране са које је већ много пута претресана била. Па онда је провејана сувише учитељским тоном. Иначе савет је добар, — томе нема мане, Новије књиге и листове које уредништво прижа у замену. Илустрована историја српског народа, од најстаријих времена до проглашења нове краљевине. За народ и школу. Са 100 слика издаје Коста Мандровић. У Бечу 1884. П1и8<;пг1е СезсШсћ^е с!ег 8егћеп —. Уег1а§ уоп АЊзг!; А. ^УепеЉкк ш ^УЈеп. Свеска 4. Дена 20 новч. или 50 пара. Циганија или Цигани и њихове досетке у народним приповеткама. Изгање српске књижаре браће М. Поповића. У Новоме Саду 1884. Цена 30 новч. Миље. I. Добрила и Марија. Приноветка за деЦУ са 6 слика, израђених у разним бојама. Издање књижаре Мил. Каракашевића у Сомбору 1884. Цена 10 новч. Н~А 3 Н А Њ Е, На дело моје: „ЖИВОТ И ДЕЛА ВЕЛПКОГ ђОРђА ПЕТРОВИћА КАРА-ђОРђА," од кога је ових дана и друга књига изишла, заједно са Сликарницима и табловиша, имам наручбина из разни крајева где Срби живе. Из некоји крајева пишу ми и туже се, што књиге не добивају. Ја не могу спакоме писмено одговорит и, зато им јапно одгоЈош ое магу добити сви бројев и„

варам да у томе нема моје кривице. — У нрочем ко пређе преко границе из земље у коју књиге ове, сликараици Галбуми) и таблови немају приступа, може све ово добити у свакој бољој Србској и Вугарској књижари а и у Бечу код г. Оскара Франка Кертнерринг М. 6. (Озкаг Егапк, ВисћћапгИег, \\ Јеп Кагп1пеггЈп§ Л'а 6.) и Вилхема Фрика на Грабну Л6. 27, (к. к. НоДшећћапсПип^ ЛУЈ1ће1т Епск, Шеп бгаћеп М. 27.) а тако и код мене у Бечу. Нонстантин Н | НенадовиЂ. Краљ. Срб. Артил. Капетан у Пензији. АУЈеп IV. Егапкепћег^^аззе Ж 8. Раг^егге.

доноси у своме једаиаестом броју за 1884. овај садржај) 1. Српгки сватови, (иесма са насловном сликом) од —ћ. 2. Мали писар (наставак). 3. Јованка Себус, (Гетеова балада) пд Ивана М. Поповића. 4. Древни водоводи Картагенски, (са сликом). 5. 0 папагају, (са сликом) од П. Татића. 6. У вече (сонет) од Ранка. 7. Никола Скобаљић, (Издахнуо на коцу на Тренањи 16 новембра. 1454. године1 из „Краљ. Србије М. ђ. Миличевића. 8. Браца ђока на коњу, (песма са сликом), од Чика Јове. 9. Муве су опасне. 10 Разнолије. 11. Даштања. 12. Решења даштања. 13. Чика Јовина пошта. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу: Бг. Ј оу . Јоуаштс "Теп IX. Рогсе1ап§а$8е №. 56. — „Н евен" чика Јовин лист излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф,, на пола године 2 ф. за Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 фор. 50 новч. на пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

И1ЛА ИЛУСТРОВАН ОРГАН ЗА СРПСНЕ ПЧЕЛАРЕ УРЕђУЈЕ ДРАГУТИН ПООПИКОВИћ ГОДИНА ДРУГА. „Пчела" излази једаи пут месечно на табаку велике осмине са више дрворезних слика. „Пчела" стаје годишње 3 фориита или 6 динара. Цретплату из Аустро-Угарске, Босне, Херцеговине и Црне Горе треба слати поштаиском упутницом или у плаћеном писму једино књижарници Браће Јовановића у Панчеву. До сад је изашло шест бројева „Пчеле" са овом садржином: Број 1, (за јануар). Друга година пчеле. — 0 запаћању талијанских нчела. — Американска и Гравенхорстоаа кошница. — Практично пчеларство у Црној Гори (у Пиперима). — Црква и восак. — Набирци: Пчела у рату противу Турака. Врој 2. (за фебруар). 0 залаћању талијанских пчс.та }тармалог" од почетка до данас.