Starmali

160

Новије књиге и листови Иослате уредништву на приказ. Српеки Забавник. Излази у Загребу трипут месечно. Издаје и уређује Душан Рогић. Штампарија К. Албрехта. Годипгаа цена 4фор. Садашњоет. Недељни лист за просвету, привреду и забаву народну. Власник и уредник Паја Петровић. Штампарија Ј. Радака у Кикинди. Год. дена 3 фор.

Књижевне вести, Изишао је „ЈАВОР

кк

ЛИСТ ЗА ЗАБАВУ. ПОУКУ И КЊИЖЕВНОСТ. Власник Змај-Јован Јовановић. Уредник Др. Илија Огњановић. БР. 30. Садржај: Пуста жеља, песма од Р и с т а; Савет му судила. Приповетка из народног живота оо Јов.; ,,Добри" су људи, од М. ђ. Призренца; Лепа Вида, роман Ј о с ифа Ј у р ч и ћ а; Друго коло народнвјех ријечи, што их нема у ,'В,јесп1ки ћгу. Ш згр. је21ка" од МојоМедића; Слон, од 2. Јеврића. — листак : „Српска молитва" за мешовити збор уз пратњу два гласовира од Др. Јована Пачу-а Приказ Дракутина Блажека; Књижевност . нехолико речи г- Аугусту Харамбашићу на његов о <1§ оуог Ја уоги у „Нгуа^вкој \ т 1Н" од «/л; Допис из Београда (Цртеж пацирног новца од 50 дин.); Белешке Бранкови венци, Одбори за пренос костију; Разно (како се бијају и иншталирају црквени тутори -— клисаре — у Босни, од Митронолита С К.). Новс књиге. Позив на свечано отварање изложбе. Књижевне вести. „Ј а в о р" стаје за Аустро-Угарску Босну и Херцеговину на четврт год. 1 ф. 25 новч : за све остале земље 1 ф. 50, новч, „ Ј а в о р" излази сваке недељена великом табаку фине ш а м у а-х а р т и ј е. " У Новом Саду.

Ењижара Луке Јоци&а и Др« Издавач „Јавора"

Данас, како се смотка све више одомаћује, не можемо дуванџијама довољно насаветоватв, да најве1ш& пазе на каквоћу панира за смотке. Ако панир нпје добар, не може се ни од најбољег дувана начинити добра смотка. — Нема папира за смотке који пружа толико јемства о својој абсолутној чистоти и подпуној нешкодљивости, као Француска творина „Бе НоиМоп" од Салу1еу & Непгу-а у Парису. Најбоље ое ово види вз хемијског иопитпвања, које изведоше г. проФесори ДДрр. Ј. Ј. Пол. Е. Лудвиг и Е. Липман. Резултат ове анализе саопштише они у званично оверовљено ј цертиФикату СВЕДОЏБА. Потпвсани оввм изјављују, да су на основу тачног истраживања дошли до закључка, да је папир за смотке „Бе НоиМоп" из Француске творнице папира за смотке господе Салу1еу & Неигу у Парису, особите каквоће и да нема у њему никаквих страних саставних делова нарочито пак штоФова. који би вдрављу шкодили. У Бечу, 24. маја 1884. Др. Ј. Ј. IIол, с. р. ред. јаван. профосор хемијске технологије на ц. кр. техничкоЈ великој школи. Др. Е Л у д в и г, <\ р. ц. кр. ред. професор медпцннске хемије на бечком свеучилишту. Др. Ћ. Л и н м а н, с. р. ванред. проФесор хемије на бечком свеучилишту. (Цравоваљаност горњих потписа потврђена је од Др. Ј. ХоФмана, ц. кр. бележника у Бечу. Горња сведоџба потврђена је од ц. кр. министарства спољашњих послова и од Француеког посланетва у Бечу 28, Маја 1884.)

ОГЛАСИ. ТРАЖИ СЕ ЈЕДАН ПРАКТИКАНТ. који је овргаио 4—6 гимиазијеки разред за апотеку ХР. Ј. ДИМИТРИЈЕВИЋА, у Новоме Саду.

Н А Ј Б О Љ И ПАПИР ЗА ЦИГАРЕТЕ ЈЕ 11НОШИ

ФР а НЦУСКИ фабрикат од СИПЈБУ & Ш:\ПУ у Ипрпзу Ваља се чувати од подрансавања! о/ Оамо ,]е онда овај наиир за цигар (^прави, ако ,]е иа оваком листу отисак 1!он1>!о!2 и ако сваки картои има марку гатитиицу и сисиатуру,

оте сак

'500/

РЕШИЕ^

Ј-3 ср № 3

%Г0ВМАТ/ САт.ЕУ НЕЛНУ/

СА\ГАВН1С Т .*"" 1 РАВ15.Ј,

ГАВ Н/САПТ8.

Рас-бЈтЛе с!е ГЕ1Јцие11е 17 Кпе Вегаа^ег к РАШ8.

СО со

Ј по најновијој американ% ској енстемн сигурне од ватре и харе из Фабрике 4 У БКЧУ д солидности и каквоћи израде ие уступају> "ни једној до сада познатој фабрици а у ; .цени су знатно јефтиније. — Наруџбине^ ^прима и одправља госп. Ђорђе Миличевић,^ »трговац у Бечу, ^аггепћо^, код кога се могу" мустре видити и цене сазнати. > 17—33 ^

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИВА у НОВОМ САДУ.