Starmali

„Стармали' 1 излази трипут месечно. Годишаа цена 4 ф. — погодишња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . За Србију и друге крајеве 10. 5, — 2 1 /, динара. — ВдасниЕ и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамларија А. ПајевиКау Новом Саду. — Рукописи се пшљу уреднику (1)г. Ј. Јоуапоу1с, ЛУ Јеп IX- РогсеПап^аезе, 56.) — Претпдата исве што се тиче администрације,штампарији А. ПајевиЕа у Новом Саду. — За огласе плаКа се г 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки нут 80 новч. за жиг.

Плебисцит. Снила једна баба Која често дрема Дз с' у Босни поље За плебисцит спрема, То ће поље бити, (Тако вели баба) Ограђено кољем Прекрасних тараба. Да слободном гласу Нико ништ не смета, Биће ограђено Плетом бајонета. А са тога зида, Ко с доламе гомбе, Висиће гранати И различне бомбе. Поље ће се застрт' Све лесковим гран>ем Биће патосано Изванредним стањем. Банда ће да свира, Добош да добује, Да се општа жеља Слободније чује, Па како се реши Тако ће с' да склопи А резултат ће се Јавит' Еуропи.

0 томе се сапку Још не збори јавно, У таким је стварма 1ЈЂеггазсћш]§ главно.

Ал да не би био Ш>егга5сћип§ врео, Ја сам ову песму Пре земана сплео. Много људи могу (Кад носа имаду) Познат' по мирису; Још више по — смраду. У С -у. ^08осош1и8 Ауа1еп818.

Шетња по Еовом Оаду. СХС1Х. Од како је почео мој новорођени син да по примеру Олге Васиљевићеве приређује музикалне веч е р и, од тога доба морам и ја да правим ове моје „нтетње" по Новом Саду ноћу, што до сада никад писам чинио, јер сам се бојао ноћу ићи у „шетњу", пошто не зна човек, шта га може задесити: могао би ме когод случајно иза каквог ћошка онако у помрчини одаламити хрватским „кућевнпм редом" по глави, или би могао истрчати и с п о д какве капије „Заставин" дописник из „Посавине", те ме напасти ни крива ни дужна, или би ме могао срести какав колпортер, те ми упрти у прси календар за идућу годину с речима: „Новце ил' живот!" Могло би ми п то пасирати, да ударим челом о какав варошки фењер или о другу какву невидиму ствар; а лако би могао и на овим нашим тротоарима изгубити равногежу, посрнути, јер као што је позвато и сам славни Блонден је прелазећи преко Нијагаре по једску, који је био од прилике те ширине које су и наши тротоари, изгубио превагу те пао и удавио се у бари код новосадске Јовановске порте; могао би наићи случајео и на ноћну патролу, која би ме могла ухватити и затворити,јер није сваком слободпо да може ићи куд хоће, као што је то опима ариштанцима, што су код „Тигра" затворени, п који сваки час један по један „без збогом и без опроштаја" ваздух мењају; ноћу би у мраку могао нагазити