Starmali

„ОТАРМАЛИ" БР. 1. ЗА 1885.

5

Ћира. Кад би пешто Ђаво хтео да брани иостојеће стање, које је Авђелнћ створио у нашем пародпом животу, па кад би тога ради паписао какав уводни чланак у какве повиие, — како би се ђаво 'потписао? Спира. Ја мислим оп би изоставио самогласна слова свога имепа (да се пе мисли да он с а јИ о за то гд а с а:) даклем у место ЂАВО потписао би се овако: Ђ. ВЋира. Г1а такав сам потппс је већ пашао под уводним члавцима у „Нашем добу." Спира. Ето ти га па! Ја сам сасвим безазлено моје мпеље изреко. А тиме сам можда кога љуто увредио. Ћира. Е па ја ћу ти дати сведоџбу, да је то за сада пехотице било, — јер зиам да још ниси потапко прочптао те чланке са подписом Ђ В.

Ћира. Јеси ли чуо да у Београду опет нзлази „Брка" ? Спира. Шта више дошао ми је и до руке 2. број. Опазио сам да се жестоко бори против Ћира Против владе? Спира- Какве владе ! Влада би му такп потсекла бркове. Него листкао лист, борисе против листа. Ћира- Даклем папада па „Видело". Спира. Опет писи погодио. „Брка" се попоси од „Видела", неће пи да зпа њега. Ћира. Па да кога папада ? Спира. „Одјек." Ћира. На здравл.е!

У ш т и п ц и. Једва једаниут радоспе вести из Вршца ! Јављају оданде, да се тамо основао „КасћсћЉ". То је дивно, јер то је пеобориви доказ, да је у Вршцу све лепо п красно, па Вршчашша сад друго пишта не нреостаје, пего да седну за сто, пију вина и — да се смеју. * У страпим новинама чнтамо, да је митрополит из ђенове у свом „пасгирском" писму проклео и из католичке вере искључио уреднике, слагаче, продаваче п разносаче талпјапског листа „Епоке", г.а чак п све оне, који тај лпст читају, или другима па читање дају. Чуднонато, како да тако што није било и у Гермаиовом божитњем поздраву. Али што пије било, то може још бити, та Гермап и тако воли, да сљедује примеру католичких владика и митрополита! . . * * * На богојављење дебатовали су вршачки скупштинарп, да ли да оду владици или пе. Међу тим им је владика поручио, да не може примити никакву депутацију, јер је болестап. Једап шаљиви скупштипар

поставља пптање : за што није владика причекао па скунштинско решење, да види хоће лп му ићи,]па тек онда да се „разболи", — На ово питање зпаће једино само вршачкп двор одговорити. * * _ * Да ли ће, боже мој, паше „ нотабилитетлије" отворепо прнзиати своје шуровање са пашим реакционарима п Анђелићевцима нрилпком кикипдске копферепције, или ће их се стидети, као шго се ожењеп човек стпди својих пређашњих грешннх позпанстава ? * * * Сад је још већа повика на Чивуте усљед тога, што се дознало, да су опи украли пакнте српске краљице Наталпје у вредносги од 40000 дипара. Но то могу они лако поправити. Кад су се већ бацали па крађу, пека украду сад Гарашанипа и читаву „напредњачку" странку, па ће постати најпопуларпији људп у Србији. * НЈ * Из Паичева пише једап родољуб : „Где се налазе брзојави, које су паше иотабилитетлије приликом кикиндске конферепције добили ? Не бп згорег било, да се »хеца* ради потраже. Мора да су врло пикаптпи кад пх Бекнћ није хтео штампати. Аргороз Бекић! Он се овде шета с увезаном руком, те отуда закључујемо, да се пре свог поласка за Панчево морао са врло мпогим Новосађапима руковати." * * * Бачка конзисторија намислнла је пајбољи пачнп и лек, како би се стало на пут бракоразведппм парнпцама, које врло рђаво карактерпшу наше морално стање. Она препоручује, да се људи и жепе претплаћују на књижеваи лист „Стражилово", па мпсли да ће се мужевн н жене тако научити, да се већма љубе и поштују! Видеће се, хоће ли тај лек дејствовати. * * * Иозпати јуиак Бурназ н његов писарчић хватају по Вршцу претплатннке па „Наше Доба", али са ловом пм тешко да ће уредништво задовољно бити, па нп сами ловцн. У осталом уверепп смо, да ће ловци пајзад и паћи опо, што траже. Вл.

„Нашем Добу." Опо тсло, ком се дапас „В а ш е д о б а" клања, Није камеп вере, пего: Камен претикања. Искрешпте из тог кама Искру добра слута, Да се камеп својеволшо Уклопи са пута. Ил бар само покушајте, Да с' толко разбуди, И ја ћу вам радо викпут: Беаферпм људи!

Нрешимир.