Starmali

„СТАРМАДИ"

23

панунио главу

Ђука: Зааш ли ти, да иа хрватском сабору пема више потабилитета, већ да сви Срби послааици припадају српско-народпој слободо' г ,умпој страпци ? Шука : Бог с тобом ђука, ко ти ■- је то онет са тако пресном лажц Ил можда се шалиш ? . . . Ђука : Нешалим се ја, већ пајозбиљппје говорим, па што сам рекао, то хоћу и да ти докаасем. Шука: Да чујем! Ђука : Слушај! Српскн је клуб лаае прогласио „Заставу" за свој орган, а до сад још пије то своје решење опозвао или оборио, дакле по томе п данас је још „Застава" његов оргаа. »Застава" пак псповеда и заступа пачела српско-народне слободоумпе страпке, дакле та начела морају исповедати и опи Срби посланици, који су је за свој орган прогласпли. Јели ти сад јасиа ствар ? Шука : Хм! хм! Оио је тако, као што ти велиш, али за што опда српски нотабилитети оснивају у Будимпешти нов лист? Ђука : Е то језа то, што се „Застава" њих стиди, па их је од себе отиспула, јер пеће да војује против народа а у нотабилитетској служби, него хоће да је светла и поносна, као што је била за времена пашег дичаог Милетића.

Ђука: Да ли ти верујеш, да ће потпуно самосталан бити лист, што ће га наши иотабилитети у Будимпешти покренути ? Шука : Како да пе верујем, кад међу осиивачима видим и посланике Ал. Стојачковпћа, Мплана Исаковића, баропа Живковића, ђурковића и Јоцу Мпхајловића, који никад и у нпкаквом сношају нису стојали са владом, него су увек били народпи трцбуни ? Ђука: Онда је да богме очевидао, да ће будући лист потпуно самосталан бити. А ко је од њих пајвише дао од опих 15,000 форипата, што су до сад за издавање листа скупили? Шука : То не зпам, али знаће опи п Тиса. Вл.

Песник.

Жандар.

Песник и жандар. Небо нам је превисоко Кад пас гони гњев жаидара; А зешља је тако тврда Живима се пе отвара.

Човек поштен, ком је правда II слобода светилиште, Нема, куда, нема куда ' Има, — од' си у ариште!

Дорћолац.

Из ц р к в е, А. За што Радпћ пнје скипуо камилавку, кад је о богојављењу светио водпцу и за што је пе скида ни онда, кад чита еванђеље? Б. Ваљда му пронисују црквепа правпла, да камилавку не сме скинути. А То не може битп. Истппа, доста јс одавпо било, кад је његов деда владика Емилијап служио, али се ипак сећам, да је увек круау скидао, кадгод је читао еванђеље н светио водицу. На то ће рећп једап трећн, којп је чуо разговор између А. и Б. „Е, али у Радићевог деде није мозак тежак 15 фуната, па се владика није требао б >,јати, да ће му мозак па зими озепстп, као што се Радић мора за свој бојати." Оозврљонц. Голубови игазда жњ Хвалили се голубови У газдачкој кући, Хвалили се, хвалили, Да немају жучи. А домаћип рече: „Част вам и иоштење ! Барем неће горко Бити ми печење." Ј. иг Ш КОЛСКЕ КЊИГЕ "Ш КОЈЕ СЕ М0Г7 ДОВИТИ Ј ШТ4МПАРИЈИ А. ПАЈЕБИЂА НОВОМ САДУ ево су ове: Буквар са сликама за срп. осн. шк. пово нздање 16 н. Упутство уз буквар за основне школе 10 „ Црквено слов. буквар са чптапком ново нздање 16 » Читанка за други разред срнске осн. школе 24 „ Читанка за трећи разред српске осн. школе 28 „ Рачунски примери за уч. З.-ћег разр. осн. шк. 8 „ >1 п » 4.-ог „ „ „ 8 „ » » » 5.-ог џ „ „ 10 „ У> У> Ђ 6.-0Г „ » » б а Зоологијазаучитељске п више девојачке школе 80 „ Историја Угарске, са уводом у нсторију света. за нпже разреде средњпх школа панисао Др. Фрања Рибари, с мађарског превео проф. Милан А. Јовановић. Свсска 1 60 н » П 60 „ Велика катавасија 1.— „ Мала катавасија 20 „ ђимпастичке игре са сликама. Део I. 1.— „ Ко дакле жели да горње књиге из прве руке добије, нека се обрати подписатој накладној штампарији од које ће добити највећи књижарски рабат. Иначе могу се ове књпге добитп и у свима српским књижарама. Штампарија А. Пајевића у Н. Саду.