Starmali

„СТАРМАЈМ" БР. 21. ЗА 1885.

167

ће мо на што, и јесте у земљи за мртваца млого здравије него у кустурници." Ђ.

Кога љуби. Стављали су питање Више пута Станку, Кога већма воли Јулу или Анку? Досади се већем Питање то Станку, Окрену се па рече: Ја љубим — Јул-Анку. У Сомбору 1885. Расејаности.

Налим.

Старија сестра: Збиља Анка, хоћел и ове године бити светосавска беседа о св. Сави ? Млађа сестра (Анка): Још нисмо добили програм, па не знам за цело, ал канда хоће. * * * У једном лепом друштву повела се реч о празницима а тек ће неко: „0 гле, Ускрс и ове године, ко и лане пада у недељу." Адруги ће братац: „Е, ал мој деда памти, да су четир Ускрса падала у недељу, једне године за другом." (Па истину је реко, само с' тим изузетком, што то „чудо" искуси, свако дете, које је навршило четврту годиницу свог живота). * 4 * А, Само кад Лазарева субота не би падала у суботу, Јер баш у суботу имам посла, па . . . Б. Па чекај, узећемо календар, можда баш пада у други који дан — (Ово је све истина, ко не верује, нек не верује). Панта Зупсни.

Добро је и то. На овоме свету добро је још и то, Што ни смрт ни ђаво не примају мито. Иначе би многи сиромашак лако Место каквог богаташа отиш'о у пако.

Гост у купатилу (човеку, који је терао магарце): „Море пријане, колко имаш магараца ?" Човек: „Е, то не могу знати, јер није увек једнако, ми се владамо по гостима. Што више гостију, то имамо више магараца." Васпитачица (свом ђаку): „Кажите ми Олгице, које ви све домаће животиње знате ?"

Олгица: „коњ, крава, нагарац. . . " Васпитачица: „А тице." Олгица: „Патка, гуска, ћурка." Васпитачица : „Ал кажите ми још једну животињу^ која нам ноћу не да мира да спавамо, а у соби је, и има четир ноге." Олгица (не размишљајући): ,,Па гласовир."

Неко ишо па велоципеду први пут, па како је мало час било гадно време, склизне и падне у брљу. У том нрође један странац и запита га: „Ви господине сигурно идете данас први пут, кад сте пали тако незгодно." „И последњи пут/' — одговори му господин устајући. Новије књиге и листови које уредништво примау замену: Зета, лист за књижевност и поуку. Уредник Ф. Ј« Ковачевић. Излази на Цетињу, недељно једанпут; годишња цеаа 4 фр. (Овај лист добијају у накнаду претплатници „Црногорке", која је престала излазити.) Опис манастира Ораховице. Од Влад. Красића. У Н. Саду. Српска штампарија дра Свет. Милетића. 1885. Рјезте МИке Ро§ас1се7е. ТЈ 2а§ге1зи, кпј^оЉкага С. АЊгесћи. 1885. Цена 80. новч. — Може се добити у књижари Мучњака и Сенфтлебена. Глаеник Српзк. Ученог друштва. Књига 62. (са 2 слике.) У Београду 1885. Штампарија краљевине Србије. Цена 2 фор. Зборник позоришних дела, свеска осамнаеста. Суламка жалосна игра у пет чннова, написао Фрања Кајм, превео Благоје Бранчић. У Н. Саду, трошком књижаре Браће М. Ноповића, 1885. Цена 40 новч. "71ег^ег ТаћгезћеисМ ићег (11е уот Уегете 7иг Гбгс1егип§ с1ег де^егћћсћеп ипс! соттегиеИеп 0п1егпс1)1ез §е§гипс!е1е ип(1 егћаћепе Хеша1иег Оетсегће- ип<1 На п<1е185с1ш1е Гиг с1аз 8сћи1јаћг 1884-5. Негаивде^ећеп тот Уегет. Кеи8а1г 1885. Бгиск топ А. Раје\ас. Прво ц. кр. прив. Дунавско паробродско друштво. шПШтт~

Пошт. лађа од 15. марта

1885. до даље наредбе.

Од НОБОГ САДА у ТИТЕЛ: (товарна лађауторником и петком увек после 7 сати у вече. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станице НА ТИСИ: Средом и недељом у 5 1 '» сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: уторником, средом, петком и недељом у 5 1 '* сах. после п. Од НОВОГА САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и недељом у 5 1 /* сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА-ВАРНЕ: Недељом у 5 1; о сах. посде подне. Од НОВОГА САДА у БУДИМПЕШТУ: Сваки дан у 10% сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28. фебр.) 1885. Агенција.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас.