Starmali

„СТАРМАДИ" БР. 22. ЗА 1885.

173

Даклем Апђелић сада већ путује поред Земува инкогнито. За то му пије одата почаст од Земуваца. — ЈЈажеш „Наше Доба" — ми не вређамо оног кога непознајемо, већ оног кога и сувише зло г.ознајемо. Проба пера. сххш. Данашњи малерМисли лете као комарци Око моје главе, И љуљашку себи праве Од косе ми плаве. Задирну ме, заштипну ме — Ха, ево је, ту је ! У тај часак даље прну, Па опет дозује. Ево већем четврт сата Ловим их и вребам Ал не могу баш ни једну За брк да укебам. СХХГУ. Молитвица. Сачувај нас, боже, Од јагњеће коже (Коју лис обуче, Да с' у тор увуче!) СХХУ. Је л' тако ? Ео ј' ваписо „Мекбета", „Хамлета" и „Лира" ? Треба л' за то Бакона Славит', ил Шексиира? Ја вам на то могу Рећи као свето: Њима је свеједно, А и нама сТеИо. Ко срцем и душом Велеумност чита Тај не има каде Да за- име пита. Критичари писличари Са троножног трона Неће створит' ни Шекспира, Ни нова Бакона. СХХУ1. Младост — лудост. Кад сам био мален — Нре буквара, штице Л>убиле ме девојке, А ја брис'о лице.

Сад се тога сећам Као кроз неко грање; Цољупци су били луди — Још луђе брисање. Г-д—н.

Политички и неполитички речник*) За „Стармали" нншс Жеравпца. Герман. То је термометар^ који само ваља ставити коме близу срца, па ћемо таки видити, је л' нам тај пријатељ илн непријатељ.

Германија. То је управо једна држава, — алн боље би било да је Германова жена, па да га у своју Даљину од нас одвуче.

Рен. Посластица, коју калуђери по скупе новце купују, да нам је под ноо натру. Ал кад им се отме треница, онда ће сами мирисати.

К о њ о в и ћ. "Човек који се труди да подели С о мб о р на две поле. Једна би пола била б о р, а она друга би пола био оп са његовом партијицом.

Џен. У неких новинара нешто тако дубоко, да ту могу стрпати и нове новце и свој стари карактер.

II о ш т а. Институт, где се проба званично п ош т е њ е.

Р у с и ј а. За неке министре болест, од које беже чак у Остенде. ђурковић. Ригер, који би хтео Србе да преведе жедне преко воде. — Али на срећу Срби нису жедни, бар нису жедни његове воде.

Месија. Од кога људи чекају снасење. Поп Панта оставља нама М е с и ј у, а за себе задржава сесију. Иосесија. Пои Панта вели : не би ми ништа вредила цела сесија, кад неби имао посесије.

Празна воденица. „Наше Доба." Макар да се често пуни карловачким мливом.

С р е м с к и с у д о ви. Ко их пе зва скупо би их платио.

*) Овај је речник без азбучиога реда. А зашто? — Јер је и намењен онима који све раде без реда и цреко реда.