Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 22. ЗА 1885.

175

што и ти ве направиш мами кажеш, да она придикује 1"

придикаоницу, кад све

Избило два сата после подне. Учитељ ушао у школу. Сви ученици ућутали ко муве, али је један од ученика тако вриштао, да је учитељ зацело држао, да га је фрас уватио. Затим брзо потражи тога што плаче, и нађе малог ђоку, где се све купа у сузама. ,Шта је, ђоко, теби?" — рече учитељ. „Молим, господине, пуко ми свитњак" — одговори ђока још кроз већи врисак.

При богослужењу у цркви многи су ученици били јако немирни. Кад се богослужење свршило и кад су се ученици вратили у школу, учитељ је све оне, који су били немирни, казнио, Ови су се дерали, а на то Је пијан мали Милан пришапну своме другу: „Ковач кјје, далеко се чује."

А : „Отац ми одлучно забрањује, да узмем моју дивну Милицу за жену. и Б: ,Да сам на твоме месту, ја бих је баш зато узео." А: „Зар без очеве дозволе??!" Б: „Па дабогме, није ни он тебе питао, када је узимао, твоју матер за ::ену !" * ^ & (Познаник) У Једној њемачкој вароши уђе крвник (фрајмун) у гостионицу, ту виде неког подозривог човека, — коме — после дужег посматрања опица врат с' речима : — „Хо мај, та ви сте ми јако познати, нисам ли вас ја кадгода већ обесио.

(Питање без одговора) Колико треба марвени лекар да пије, да његови пацијенти примете е Срдан.

„Кога ти Милка све волеш ?" — заиита мати малу Милку. Милка поче ређати, „Волем тату, мајту, маму и сећел и бонбоне."

Мали Влада од све и мушке и женске деце најволио малу Вукицу; аи она је њега од све деце највећма волила. Једном ће се неко нашалити и рећи Влади: „Море, Владо, тебе Вукица више неволи. Сад воле једеог швабу." „Е, а ја ћу њу ћушити" — одговори Влада набусито. Дакле и међу децом има освете за неверност.

Р Е Б У С.

ћУР

-ЕОВИћ. -ђевић. -ић.

(Два већника) — А: „Но ви врло лепо оправдавате народно поверење и вашу дужност, та ви никада, у општ. већу ни уста не отвористе за општу корист!" Б: в Ко каже да ја не отварам уста, тако на пр. кад ви говорите ја увек зевам." * % * (С л а в о љ у б љ е.) Два стравца гледају мрамор плочу, узидану на кући, где се славан песник родио. — »Дали ће, кад ја умрем, и на мојем стану бити што написано ?" — запитаће један. — „Дабогме" — одговори други. „биће написано: „Ова је кућа за издавање." * * * (Добар савет)А: „Пријатељу! растужен сам јако !" Б : „А зашто ?"

Ово је чудноват ребус. Ко га је оваког сложио то зна бог — или ђаво. Немојте се трудити да овај ребус решите. Он се у опште и не може решити. Могао би се само — пресећи. Новије књиге и листови које уредништвопримаузамену: Српска народна епопеја два јавна нредавааа Мииана С. ђуричића. У Београду штампарија напредне странке 1885. Цена 50 п. дин. Архијепископ Данило II. Српска кљижевност прве половине Х1У-ог века наиисао Милан С. ђуричић. У Београеу штампарија напредне странке. 1885. Цена 1 динар. Србинови запиеници. Записује Србин-Милош Грабовачки. Излази једанпут месечно. Цретплата на целу годину 60 новч или динар и по. Поједини бројеви стају 5 н. На 100 комада 407« раб. Бр. 12. жж о«®аждта»

1885. до даље наредбе.

Пошт. лађа од 15. марта Од НОВОГ САДА у ТИТЕЈ1: (товарна лађауторником и петком увек после 7 сатп у вече. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станице НА ТИСИ: Средом и недељом у б 1 ^ сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: уторником, средом, петком и недељом у 5 1; з сах. после п. Од НОВОГА САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и педељом у б 1 ^ сах. п<>сле подне. Од НОВОГА САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА-ВАРНЕ: Недељом у 5 1( 2 сах. после подне. Од НОВОГА САДА у БУДИМПЕШТУ: Сваки дан у 10% сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28 фебр.) 1885. Агенција.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас.