Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 26. ЗА 1885.

207

противничког кандидата а повереници наше странке метули нуз његово име, знак — вегпала. Пеможе се описати онај смех кад добисмо исту листу из-дворане; — међер се и у озбиљном послу нашло ш^љивчина. Ц. Новије књиге и листови послатз уредништву на приказ. Романи Миловаиа Видаковића Љубомир у Јелисиуму или Светозар и Драгиња морална повест Милована Видаковића. Књига друга. Издање српске књижаре браће М. Поповића у Новом Саду 1885. Штампарија А. Фукса. КЊИЖЕВНА ВЕСТ.

ВЕИКИ ИЛУСТРОВЛПП

Р ЗА 1886. ГОДИНУ,

који је богато урешеи најновијим и најлепшим сликама уз најодабрзнији и разноврстан садржај, као и досад што је доносио. Ми смо се потрудили да овај највећи буде и за 1886. год. најбољи, најлепши и по томе најјефтинији српсЕИ календар, као што је то и до сада вазда бивао, што ће у осталом за кратко време сам „ОРАО* иајбоље потврдити, а ми ово само међутим укратко јављамо поштованој публици и нашим дојакошљим комиеијонарима, који нека се изволе унапред пријавити колико којег календара да им пошљемо. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА у Н. САДУ издавалац „Орла" и „Царића."

ЕЕВЕН

и

п доноси';у своме сејдам н а ј ст о м броју за год. 1885. овај садржај. 1. ђорђе Колчицки (са сликом). 2. Добра. омаћеха. 3. Река, песма од Драге Степановићеве. 4. Саксонија и Србија. 5. ђукино страдшије (са 15. слика.) 6. Пабирци (по књизи ЈБ. Ненадовића ,о црпогорцима") од браца-Радована. 7. Повратак из пустиње, песма од В. Бичанске. 8. Како се шума уенављује. 9. Овејана зрнца. 10. Из књиге живота, песма од А. М. Н. 11. Решења даштања. 12. Чика Јовина пошта.

Први калеидар за 1886, годину вЈ 13(8ЈЗ Сад је баш изашао из штамне: ЦАРИТу МАЛИ НАЛЕНДАР СА СЛИКАМА ЗА ПРОСТУ 1886 Цена 20 нови. или 40 пара динарских. Препродавци добију за готов новац комад но 12 новн. ~ §тг ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ИЗИЋИ ЋЕ: „ОРАО"

Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу: Бг. Ј оу . Јоуагктс ТУГеп IX. Рогсекп^аззе №. 56. — л Н евен" чика Јовин лист излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску па читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дни. или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 димара или 2 Фор. 50 повч. па пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

НОВЕ КЊИГЕ. Сад су баш изишле и могу се у подписаној штампарији добити следеће нове књиге: I. Библиотека одабраних романа. свеска четвртд. КУМЈАСИНОВИ, РОМАН У ДВА ДЕЛА. Написао Анри Гревиљ Превео Бранно Мушицни. Други део. Страна 260. Дена 75 нов. или 1 и по дин. II. свеска пета. ДЕЛИЈА ДЕВОЈКА. Написао Мудовин Алеви. Превео Бранко Мушицки. Страпа 172. Цена 60 новчића или 1 дин. 20 п. д, Што Французи могу, не може ни један други народ У најновијој белетристици њиховој има више песника. који су, како се помолили на књижевпом пољу, таки постали звезде прве величине и дела им успела, како може бити, само у Француза. Један од отих књижевника јест Луџовик Алеви, књижевни новајлија, но већ стари мајстор на перу. Жз пера му не искачу варнице, али оно ипак оставља светао траг. Њега не читаш недахнимице, ма опет не можеш да га оставиш из руке. Алевијево дело, што га ево износимо на српски читаћи сто, штампано је за врло кратко време цреко 60 пута. У ориђиналу име му је АБће Сопз^апМп (Жупник Костантин), но ми мислимо, да то није згодан назив. Очевидно је, да поп Коста није главни јунак у роману, него Бетика Персивалова, девојка, не по мишици делија, већ по моралној снази и душевпој врлини, пошто се извисује више обичних, свакидашњих погледа и жеља, па маша идејала. Алевијева „Делија-деввјка" није у строгом смислу роман, јер нема особине, које се све иштузату књижевну врсту, и многи је у то не рачунају; но ми се ипак не устручавамо, да је уврстимо у „библијотеку одабраних ! романа." III. НОВО ВЗДАЊЕ МАЛЕ КАТАВАСИЈЕ која је допуњена, а стоји као и до јако само 20 новч. Ко узме на 100 ком. добија комад по 12 новч. На мање дајемо уобичајени рабат 25°/о. Наручбине на све три књиге нека се шаљу: Штампарији А. Пајеви&а, у Нови Сад.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога* од почетка до данас.