Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 36. ЗА 1885.

учинио. Оиа беда о којој сам ти нисао, — то је била глад. 'Гвој сам ресолвер заложио и тако сам непријатеља победио. твој Исидор. Неспоразум. Барон(своме слуги). Ја не знам, Мартине, шта је то, што се моје цигаре сад тако брзо троше. Ја већ морам да мислим. . . . Слуга. Господине бароне, — ви се добро сећате, кад сам дошао к вама у службу, да сам ире свега питао: да ли смем пушити. А ви сте на то одговорили: смеш, али само не пред-а-мном. Барон. Али за име света, ја нисам мислио да моје дигаре нушипг. Слуга. А да шта сте мислили. Та ако ћу своје цигаре иушити, онда нећу вас питати.

У Хотелу. —- Како вам се допада мој Хотел. — 1]о, но, — не би ништа замерао, само да нисте нешто заборавили. — А шта? — Заборавили стебувама и стеницама метути брњицу на уста.

Суревњивост — небеска и земска. Дигни очи к небу, шта ћеш тамо наћи ? Једна звезда хоће другу да надзрачи. Обазри се доле, шта ћеш овде наћи ? Једна „звезда" хоће другу да — п о м р а ч и. (Г.) ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Прво у стихови : Ново дето дошло па нас ппта Пмамо ли у српству кредита; Ново лето пита Стармалнике Стармалници своје претпдатнике. Ако с није свет тумбе преврн'о Па од белог постануло црно, Ако с' правЈа још на земљи штима, Ако ј' Герман јоште мрзак свима, Ако Србин правим путем шеће П не иде куд га Тиса креће, Ако небо није у ад пало, Ни „Видело" супца прогутало, Ако с' иште непобег-детића Да осраме Вука Бранковића, Ако гусле ваља још да гуде Да се троми од-а сна пробуде, Ако шала јоште нешто вреди Кад истина лежи јој у среди, Ако ј' тако — ни бриге нас није, Наш ће барјак јоште да се вије.

Сад долази проза. Предплата је увек спадала у прозу, зато п не можемо да је у*стихове сложимо, већ ако би рекли: Ад та проза кола воза. Даклем нујте, верни наши. Кола паша стоје спремна и пуна свега онога што се од „Стармалог" може очекивати. Досад је било: повуци, потегни. Али сад ваља тако повући, да се можемо утркивати, да можемо стпћи и обићи многе стране листове, који нутем шале траже Хапаап истипе. А то стоји само до прпнреге, — до предилато. Цена је „Отармалом" па годину 4 фр. на по год. 2. ф., па три месеца 1 фр. (За страпе земље 10—5 — 2 Т/ ^ динара). Скунљачима предплатпика уз нашу захвалу дајемо врлорадо за њихов труд 10" 1 « од скупљепог новца. Уредништво и издаватељство „Стармалог". Одговори уредништваС. л. д. Она друга два сонета не налазимо да је потребно штампати. „Кад ми срце . . ." Песму би ову штампали, кад би бар мало хумора у вој било, поред других добрих страна Оно што сте за „Јавор" обећали, молим вас да не шаљете нама, пего управо уреднику „Јавора" у Нови Сад. Новије књиге и листови које уредништво добија у замену. „Страасилово." Лист за забаву, поуку и књижевност — излази поново. Уредник му је сад Јован Грчић. Цена, рок и место где излази, све остаје по старом. Мађионичар, друштвени забављач с помоћу карата, рачуна, фисике, хемије и хитрипе руку. Издање српске књпжаре браће М. Поповића у Новоме Саду. 18 6. Цепа је 50 новчића.

Јесте тако, — видлисмо, па знамо. Јесте тако, — у то се уздамо. Ново лето иде с нови дари, А .^Стармали" остађе вам стари.

Још се могу добити сви

ЈОШ СЕ МОЖЕ ДОБИТИ „ОРАО" ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ НАЛЕНДАР ЗА 1886. УЗ САРАДЊУ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА. УРЕЈ/УЈЕ СТЕВАН В. ПОПОВИЋ ГОДИНА ДВАНАЕСТА -?Ш, Цена 50 новч. или 1 дннар. Ко поручи најмање 25 ком. за готов новац, добија комад по 33 новн. Наручбине ваља упућивати издавалац-штампарији А. Пајевиђа у Н. Саду. ТАКО ИСТО МОЖЕ СЕ ДОБИТИ „ЦАРИЋ." МАЛИ НАЛЕНДАР СА СЛИКАМА ЗА ПРОСТУ 1886. Цена је 20 новч. или 40 пара дипарскпх. Нрепродавци добију за готов повац комад по 12 повч. бројеви „Стармалога" од почетка до данас.