Starmali

32

* Гаја и Паја, Гаја. Је си ли читао, Пајо да је доглавник боеанског поглавице одликоваи са маџарском бароаијом? П ај а. Ј>еам, али држим, да то није ништа чудновато, тај човек има велике заслуге за свој род. Гаја. За свој род, може бити, али какве заслуге има за „наш" род, то ћеш дознати из „срнског листа" од почетка године. ГГај а. Мож'да је баш зато и награђен. Гаја. Тако се и меки чини. Из Позоришта, У недељу 9-ог о. м. престављала се у нашем српском нар. позоришту драма „Звонар богородичне цркве." Глумац што је представљао Квасимода (глувог звонара богородичне цркве) донао се публици и она је тапшала. Мали ђачић приметио је својој околини која је тапшала ово: „Гле сад, а што тапшете, зар не видите да је Квасимодо глув. Неће вас он и онако чути. Преводи са латинског. Соттшт с1ос1огит ор1ПГо. Опиди се доктори у комуну. ЕхегсИаИо аг^еп рага(:.. Тај егзецир пара рт. Саебапз диакгог НБг1 Ае 1»е11о §аШсо Цезар је љубио четир дебеле из галиције. Иаћц-ат 81 зедистиг, <1исет пип(]пат аБегаНтиз. Исеко си му сав тур да га никад више веће рабити. С1сего е! Бетоз^ иен 8ип<; <1ио с1аг1 огак)гез. Цицеро и Димостен су два клариоа орача. Мепз вапа 111 согроге запо. Само слано месо у корпи. 1лзх роз4епог (1его^а1 рпотт. Ала се постаро рогаги пријор. 1п та§п13 уоћпвзе за(; ез!;. И мањи су водови сити.

Изгубио ванђелије,

Дошао један млад поп са села у Сар јево, па на Божић служио у цркви. Кад дође ред да се чига вавђеље он изађе на проповједницу, отвори књигу, но отварајући је по несрећи изгуби ванђеље. Шта ће сирома, збуни се, па преврћи, нреврћи никад наћи А он онда почне с почетка па удри, доћи ће ред и на оно. Кад почне се расвитати, а он једнако чита. На један пут повиче поп народу . „иди свијету кући, па се мрси, а ја одох до коририца." Варјача.

Одговори уредншптва.

с Клапцилиндер." Вашу приповест прочитали смо до половине. Можда је друга половина веома интересантна, али која вајда, кад нам је прва половина истрошила стрпење. А што не можемо цело прочитати, не можемо дати ни у штампу. М. Љ . . . братовићу. Са вигае страна поручује нам се, да се ваша „Лија звонарица" веома радо чита. — И јесте богат извор из кога сте заитили простим, чистим српеким кондиром. Љубиша и Врчевић чекају заменике, а

Миличевић и Матавуља чекају друга. Туђински ветрови, који нам доносе прилепчиво мајмунисање, могу се разбити само о свежину наших особина. Свако греши, ко у томе нослу има своје ру ке, а не прионе да нам и лепа књижевност стане на с в ој е н о г е. „Раја." За невољу добар би био и ваш „Сос г емишт," — ал ми од вас очекујемо „II а н р и ка х у н." „Мати и кћи." Не прима се. „Окована мома." Хоћете ли, млађани Србине, један пријатељски савет? Ево вам га: Учите озбиљно ; крепите карактер свој за свака искушења; спремајте се за озбиљан рад; — тиме ћете с л о бо д и послужити боље, него прераном песмом, која мора бити зелена, јер ни појмови ваши о слободи још не могу бити зрели у вашим годинама. Др. К. захваљујемо. Гадо ћемо и од сада примати. Вићете допустити да ионешто изменимо или му други облик дамо. Ако што изостане, за то имамо разлога.

Новије књиге и листови. које уредништво добија у замену. Дечји евет, ђермекова и Матића. Пешчани мајдан. Приповетка Фрање Хофмана. Свеска 1. 1886. Митровнца, наклада ђермекова и Матића. Цена је сваке свеске 20 н. Приповетке Пвана Сергијевића Тургењева с руског превео В. Константин вић. Садрзкај: Смрт. Надзорник. Певачи. Два племића. Јуродиви. Пздање српске књижаре браће М. Поповића у Н. Саду, српска штампарија дра Светозара Милетића. Цена 40 новч. Виноградарство и подрумаретво илустровано, по домаћим писцима приредио за народ један виноградар. Издање српске књижаре браће М. Поповића у Новоме Саду „код светога саве". Српска штампарија дра Светозара Мчлетића, 1886. Цена 70 новч.

оглас и.

Конкуренција швиндлу, који се тера са продајом ПОКРОВАЦА ЗА КОЊЕ ! Једна већ 50 година постојећа ц. кр. вл. одобрена ФАБРИЕА ЗА ПОКРОВЦЕ И ћЕБЕТА опуномоИила ле је, да би могао с успехом конкурисати, и поверила свој вабринат, који је солидан и ваљан и који се састоји у ПОКРОВЦИМА ЗА КОЊЕ од данас по фо|», 1.00 од комада шрои и трјш ПОКРОВАЦА на лрлају.

Ти покровци су 190 от. дуги и 130 ст. широки, испревлачени разнобоЈвим пругама, а дебели су као даска па су с тога ванредно трајни. Пару-ује се или за готово или за ноштанску наплату (Хасћпаћте). Дневно се разашиљу ови покровци у све крајеве светске и свугде се врло добро допадају, већ и с тога, што се и као креветни покривачи могу употребити и што су пре двапут више коштали него сад. ^дреса: 4—4 Ехрог1\\ г иагеићаиб I;. Коп, "\7\7"ИЕИЗ^Т. II., ГдсћЂепаиегдаббе 9. Обраћамо пажњу на атрееу.

И1ТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИ&А У НОВОМ САДУ.