Starmali

„ СТАРМАЈШ" БР .5. ЗА 1886.

39

Жена ка' жена. Један Б- ц завешта још за живота знатну своту новаца на неке „опште добротворне цели" с тим додатком, да то таки у живот ступи. Рашчуло се да ће за то лепо дело лепу награду добити. Он се томе радовао, па колико он, — ал жена да искочи из коже. Једва су дочекали тај дан. Кад дође и то жељено доба, позову га општинској кући, и ту му солгабиров изређа чега ради је позван и придене му на груди, сребрн крстић за заслуге, а он терај кући. Кад жена види шта је добио, снужди се па рече: о! човече, та за онолике новцемого си купити пуну саћуру таки крстића. Ђ. Сувремена поука, Желиш да будеш чувен да ти се име чита да се за те5е млого и „дела" твоја пита ? Учини какву бруку, „милион" похарај, па „ступци" сутра нуни имена твога, знај! 16 ' а 1886 - „Др Назбулбуц." Шта оправи пасуљ. . Покојни мајстор Марко пристави једаред велику лончину бела пасуља да га кува, те да му као самцу потраје бар два три дана. Содруг његов и присни пријатељ мајстор Гавран — десио се баш код њега, па некако крадом саспе пуну шаку соли у лонац. Ватра горе све пуцају наплотци и спице око лонца, (био је колар) а пасуљ никако да се скува, само се пени. Мајстор Гавран пред подне отиде кући, а Марко остаде кувајући. После ручка у неко доба ето ти опет мајстор Гаврана у носету, ал поведе и слатког Аћима са собом. Кад уђу унутра затеку мајстор Марка код огњишта ди гледи, шта је с' пасуљом. Обојица му назову божју помоћ, па ће га запитати: „Шта радиш, мајстор Марко ?" Та ето, овако још нисам награисо мог века, да не мош забога скувати пасуљ. Па шта ћеш с' шим радити, запита Гавран? Та гријотаје да проспем; пробаћу да га дотерам са „олберовим" листом. Та да, да, ако га то не омасти и не дотера — друго му неће ништа помоћи — дода мајстор Аћим намигнувши на Гаврана. „т у ш". Он: „Анђелу дивни створење бајно, „смем ли ти срца одкрити вај? „смем ли ти рећи, како ми силно „из груди лети уздисај ? „како ми прса муке распињу „да немам мира дан и ноћ ? ??" 0 н а : — „Бога ми, ја би лекара звала, „разхлада биће ! Ал' ће Вас проћ'!!!" 16 ' 2 1886 - „Др. Назбулбуц".

Припоелано, У богатој Бачкој у месту *** има Један српски свештеник **., који је тако женијалан, да је изумео нов начин, како се пуни џеп. Он при укопу, и ако породица не зактева. говори слово, пак чо слово после сам оцењује и шаље рачун дотичнима на исплату. Не знам, је ли можда и ово један корак ближе Германовој унији, или је то само невича копија католичких кангора, који над самртником певају опрошгај (МсзивгШоз), за који после сами опредељују таксу. Клопкало.*)

*) Ми смо из овог припосданог изоставили назив места и почетна слова имеиа свештеникова, а то за то, што се ни дописник

иије иод припослапо својим правим именом потписао,

Ур.

т.и -Л. ' гЈ ' '' -

К р ч м а р (виноп родавцу). Зашто је ваше црно вино скупље него бело ? Винопродавац. Шта, зар ви мислите, да ми боје бадава добијамо? М0. Неко рече малој Мари, да је добила малу сестру а она пуна радости погрчи да »јави матери тај весео глас." бгИ . Неко запитао: Како се може познати која је рода мушка, а која женска? Одговор је био: „Која пре престане да клепа, то је мужјак, а ова друга је женка.

Претерано захтевање. ђак. Ја вас љубим неизмерно госпођице ! Г о с п ођ ица. Не верујем вам. ђ. Реците само, па ћу за Вашу љубав свашта учинити. Г. Ндите један цео месец дана на предавање, а две недеље немојте ићи у крчму. ми. Ухватио га за реч. Неки човек дође као обично свом вериоцу, који је тако лакомислен био, да му је увек позајмљивао новаца. На врати га дочека послужитељ и рече: ,,Не могу Вас нипошто нрипустити, господин данас неп р и м а." „Нечини ништа, одговори овај, само кад даје." Б10. Глув је. Р е к р у т. Молим г. мајору само ме не мојте узети за тобџију. М а ј о р. А зашто ? Р. Јер нечујем добро.

Још се могу добити сви бројеви „Отармалога" од почетна до данас.