Starmali

48

„СТАРМАЛИ" БР. 6. ЗА 1886.

На путу. Н. н. Ви сте дакле из ***-ке жупаније. М. М. А шта вас се то тиче. Н. Н. Хтео сам да вас питам, да ли још мариа код вас тако јако цркава. М. м. Ја сам већ од две недеље на путу. Н. н. Сигурно сте се због тога и уклонили од куће.

Славољубље. Славољубље је одвело Великог Александра у Вавилон, Сципија у Картагу. Наполеона у Москву, Чивуте у горњу кућу угарског сабора, Тису у министарску фотељу, Германа на патријаршески престо, Милана на Сливницу, Стеву Павловића у „наше добије," Прваке у Кикинду, па богме није ни један добро прошао. Неће боље ни проћи,

На продају. Југурта је рекао о Риму: »ево, варош на продају." А сад ? Ротшилди чивути, могли би рећи за Угарску: „Хамуле! ево целе Угарске на продају.* Види се да смо у прогресу.

Одговори уредништва, Др. Казбулбуцу. У опширнија разлагања не можемо се упустити. Од онога што сте сад послали много ће се употребити. Она прича о „РМ&п" место „Ћ^аЊп" била је већ у „Стармалом". Песмицу „Парнаслијама" мора да сте врло овлаш прочитали, кад сте је тако схватили ; та се песма не односи ни на кога лично. „Коболб". У опште није за српску публику, а најмање у садање време. Анети. Близу сте били, — али нисте погодили. М. ђ— ћ. Пошто се тај глас не потврђује, то и песма ваша постаје за сада безпредметна. „Привиђеве". Песма је добра. Али сад више не помаже викати • Долв са Гарашанином ; јер његова је недела други на се примио. За то песму нећемо штампати. Али ће нам мило бити, ако вас тим од „Стармалог" не отуђимо Новије књиге и листови које уредништво прима у замену. Кенчелер. Роман од Жил-Верна, превео Бранко Мушицки. Издање српске књижаре браће М. Поповића. у Н. Саду 1886. Штампарија А. Пајевића. Цена 80 новч. Патље под обладима и над облацима. И Бунтовници с морског брода. Од Жила Верна. Превео Бр. Мушицки. Издање српске књижаре браће М. Поповића. у Н. Саду. Штампарија А. Пајевића. Цена 30 новч. С !то88-К1кш (1аег Ог§ап Шг УоПишгвсћаЊ 8осда1 ипс! киИиг-Јп^егеаеп. Излази у Кикинди недељно јеДаред. Власник и уредник 1§па12 8сћетћег§ег. Годишња Цена 6 фор. Гласник српск. ученог друштва. Књига 64. у Београду. 1885. Штампарија краљев. Србије. Цена? Зборник Приповедака за одраслије довојке Од Ј. Н. Буља. Иревод с Француског. Панчево. 1886. Наададом вдтампарије Косанића и Поповића. Цена 50 новч.

9Ф* ШКОЛСКЕ КЊИГЕ *Чр| КОЈЕ СЕ МОГУ ДОБИТИ У ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВИЋА У НОБОМ САДУ ево су ове: Буквар са сликама за срн. осн. шк. ново издање 16 н. Упутство уз буквар за онсновне школе 10 „ Црквено слов. буквар са читанком ново издање 16 „ Читанка за други разред српске осп. школе 24 » Читанка за трећи разред српске осн. школе 28 „ Читанка за четврти разред срп. осн. школе 34 „ Читанка за први и други разред нижих занатлијских школа, тврдо укоричена, 306 стр. 90 , Рачунски примери за уч. З.-ћег разр. осн. шк. 8 „ » ђ » 4.-ог „ „ „ 8 „ » » » б.-ог „ „ „ 10 „ „ „ у) б.-ог „ „ „ 8 „ Зоологија за учитељске и више девојачке школе 80 „ Апостоли и Еванђеља у празничне и недељне дане, преко целе године с преводом српским и са 24 слике од епископа Платона, за школску и домаћу потребу има 292 стране 80 „ Наука из светог писма (за писање и на изуст учење) у основној школи — — — — — 10 н. Из& Члсослока оупражниш ва чтипн церковнир; книга ка оу*потревл(нТ(о ељ нар. оучилицмуа 9 н. Извод из српске граматике. Својим ученицима саставио Ј. Живановић. II. издање — — 30 „ Немачки буквар за основне школе, по разним изворима израдио Стеван В, Поповић епархијски школски реФеренат — — — — — 16 „ Општи земљопис за сриске народне школе у Угарској, превео по Кутнер-Мајеру и попунио Ст. В. Поповић. епарх. школ. ре$еренат са 9 слика и мапом уз ово иде додатак: Наука о глобусу и мапама — — — 25 „ Један пут један — таблица на тврдој артији — 2 „ Историја Угарске, са уводом у историју света за ниже разреде средњих школа написао Др. Фрања Рибари, с мађарск^г превео проФ. Милан А. Јовановнћ. Свеска 1 60 „ „ II 60 „ Велика катавасија 1. — „ Мала катавасија 20 , ђимнастичке игре са сликама. Део I. 1. — „ Одабране народне песме за учење на изуст у срп. основним школама друго издање 10 „ Дисциплинарна правила за учит срп. осн. шк. 10 „ Наставни план за срп. нар. учитеље 20 „ Нове метарске мере 10 „ Ко дакле жели да горње књиге из прве рукв добије, нека се обрати подписатој накладној штампарији од које ће добити највећи књижарски рабат. Иначе могу се ове књиге добити и у свима српским књижарама. Штампарија А. ПајевиЈиа у Н. Саду. ■Ф" Сад је баш изашла и може се добити: Читанка за четврти разред српске основне школе, одобрио српски народни црквено-школски саветЦена 34 нов.

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА У Н0В0М САДУ.