Starmali

"У Новоме Саду ЗО. марта 1©©©.

„Стаомали" излази трипут месечно. Годишња дена 4 ф .— погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . 8а Србију и друге крајеве: 10, — 5, — 2Ч, динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издајв штамнарија А. ПајевиНа у Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапо\'1с, Шјеп IX РогсеПип&аззе, 56.) — Претплата и све што се тиче администрацијв шиље се штампарији А. ПајевиКа у Нов. Саду. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг

ПООЛЕДЊА (ИЛИ ПРЕТПООЛЕДЊА) ТРАГИКОМЕДИЈА.

Кад је п а о Мића II о д и г л а се нада; И већ беше спремна Слава и бакљада. „Хвала иилом богу, Кад се трулеж руши!" Шаптало ј 1 у свакој Патриотској души. Мислио је свако, Ко с' опире шуги, Да је Милан први Сад постао други; II све уздисаје Пирнувши на страну Радов'о се свако Њег'вом аванжману. Паланке и села Посланике шаљу, А коме ће другом, Него своме краљу. Велико и мало У Београд хита, Срцу да одоли, Краљу да честита. 0 велнком д о б р у Тешко је и снити, Али свако мисли: „Бар 1 ^е боље бити."

Па из таких нада, Из праведних жеља Поникла у Србији Тиха радост веља.

Краљу беше мило, Сазнат' стање ствари: Радост — не да прими * Већ да је поквари! Рукољуб не прима, Руку нружа ипак, И народном наду Показује — шипак.

Душманима нашим То ванредно гове, Ал ја питам, како се То по српски зове? Како се то зове И како се схваћа И како се прима И како се плаћа У Веограду.

Палилулац.

Одговор на горњу песму, Питаш нас, драги дописниче, „ како се то вове^" — А што питаш, кад си у наслову сам рекао да је тотрагикомедија. Трагично је већ и за то, што је ласно ући у т р а г, чије је масло; а ком е д и ј а је за то, што ће брзо не к о м е да додиј а. Да ли је ово последња тр&гикомедија, то сумњаш и сам а сумњам и ја Сад ће гек да се разигра у Мусе Кесеџије опо греће срце, на коме зади-