Starmali

102

„(ЈТАРМАЈШ"

ВР. 13. ЗА 1886.

ОЕромноот, Не траасим славе, сујетан нксам не тражим блага, јер лаком нисам једно што желим то свак' већ зна: да стечем љубав ђевојке оне коју већ давно љубим ја. Па ако она „ аучајно" има хиљада доста, не марим ја, за њену љубав примићу и то, јер меко срце свако ми зна: _____ Др. Назбулбуц. Ту нема увреде, „Стармалом* није никад криво, кад му ко кажв • СтармалиI По томе мислимо, да нећемо увредити ни „Самоуправу", ако јој кажамо: Само управо! _____ Стармалци. ? Шта је увек било, бива и биће док траје света, док траје нас? многоме чини услуге веље многоме пак је на ужас! ? И знање, памет, заслуге сваке не хасне, много изгубе глас, „једно" ти само пријане треба па си у слави у срећи вас ! Шта ми је ово, погађаш прико што има млоги, ал' немам ја ?? то ти је стварка голема, јака, пријане то је: „п р от е к ц и ј а !" 11. марта. Др. Казбулбуц.

Мудре изреке, (Прпбро их и доиунио др. Каабулбуц.) *** Ако си рад да дочекаш дубоку старост, труди се да дуго живиш. *** Ја сам вам врло конзеквентан човек. Кад се деси да немам чиме да платим ручак, тога дана обично не платим ни вечеру. Ако се двоје здраво страсно милују, треба их тако раставити; тиме ће им се уштедити трошкови, да их после конзисторија раставља.

Ја сам као дете био тако леп, да се једна богата удовица смртно заљубила у — — сликара, који ме је сликао.

*** Ни слабост није без користи. Из слабости човекове црпи јачину своју — жена.

*** Несрећа неких људи почиње још девет месеци пре рођења им. *** Од кад је пронађена смрт, није човек сигуран ни са животом својим. Ако су ти уста пуна воде, говори искрено и о политици, — нећеш имати неприлике.

Ако си играч, не притискуј играчицу своју чврсто уза се, јер се може десити, да је после не можеш отрести.

Са пијаним људима најбоље се проводи онај, ко није трезан. ** # Пароброди и лаковерни људи много су слични једно другоме: обоје лако наседну.

Он и она. Он : Срце моје, књига ј' отворена читај душо, шта ти књига вели! да си моја голубица мила, а ја душо голубан ти бели! Она: Лепа књига; ал' се чита тешко, слова чудна не разуме свако, да су слике из твог — „буђелара" онда бих те разЈмела лако !!! _____ Др. Казбулбуц. Писма која јв вредно читати, — ма да нас се не тичу, и. (Солдат пише својој млади из Босне). Поздрављајем животом и здравлем Савети, ноздрављајем родбини, поздрављаје I моим тасту, поздрављајем мојој шурњави и Стеви Чарпаицу, и Драги Канђиној, и Тоши и Сојки е сад ве поздрављајем да тешко од свега живим, многи посао, луди коњи бију и уједау, па не могу да се дандишем а морам да и чистим па се не даду да бацим руку на њи, па је тешко, али им вајверик (1еиегчгегкег) неверује, него све „ чисти " а ја морам једаред ме ударијо по глави те разбио са чешагијом ала даду му да ми га уватим у наше поље кад будем врај, би му просо црева ка крмачи бураг, овдека је био Глиша Црквењак код мене у шталу и разговарао с меном, казо ми да је на миру, и марва и живина, да је егзекутор отишао, да сте добили новог попа, како учен је, кад поји у цркви а он не гледа у књигу, а покојни попа тражи слова. Поздравте му се и фала му што се сетио на мене. 0 Савета мој рођени друже, жао ми је што се тужиш да рђаво живиш брез мене, чувај ми девојку и кажи мојој фалилији да те чувају, и брину и чувају овце и јунце, а јаловке не гоје, а јаганце