Starmali

112

„СТАРМАЛИ« БР. 14. ЗА 1886.

Н. Н. био је велика дипија. То сам само узгред споменуо, — а сад да вам иешто причам о њему. Синоћ заповеди он своме слуги да ујутру у 6 сати оде у виноград да види јесу ли већ трешње за браае. — Јест, али слуга заспи и пробуди се тек у 7 сати. Потражи брже боље своје чизме, али чизама нема. У то његов господин уђе с поља унутра и рече: „Ти си море заспао, зато сам ја сам био у винограду, ал сам, наравно твоје чизме обукао. Новије књиге, листови и музикалије, Две српско игре. За гласовир у четири руке. Углазботворио Роберт Толингер. (Изишло као прилог уз часопис „Гудало". Цена 1 ф. 20 н. На селу и прелу. I. Слике и прилике из срп. нар. живота. Написао П. Адамов. Издање уредништва „Стражилова", у Н. Саду 1886. Штампарија А. Пајевића, цена 60 новч. Не пристоји се. Ручна књижица о неким ногрешкама и манама, којих се у говору и мешању с људима ваља клонити. У Н. Саду 1886. Издање књ. Луке Јоцића и друга Штампарија М. Димитријевића. Цена 30 н. Вештица. Новела. Написао Веља М. Миљковић глумац. Издање срп. књ. Браће М. Поповића. У Н. Саду1886. Цена 25 н. Јавност. Лист за обртност. Уређује издаје и штампа Милош Грабовачки. Овај лист за огласе излази у Земуну по потреби и раетурује се у 5000 примерака. Слободијада. Епски спјев у 10 пјесама, владике црног. Петра П. Његуша. Издање Срп. књиж. Браће М. Поповића. Цена 70. новч. Житије Светог Василија великог. Излање срп. књиж. Браће М. Поповића у II. Саду 1886. Цена 20. новч. Састанак Милоша Обреновића са Рушид-Пашом. Написао Гавр. Витковић, у Митровици 1886. Брзотиском ћермекова и Матића. Цена ? Правила „Српоке занатлијске Читаонице" у слоб. кр. вароши Вршпу. У Н. Саду. 1886. Српска штампарија дра. Свет. Милетића. (Српске заиатлијске задруге добијају ова правила на захтевање од Срп занатл. Читаонице У Вршцу.)

ддЈи&ЈиАА

и

п Чика Ј"овшз: лист доноси у свомедеветом броју за год. 1886. овај садржај. 1. Војска па војска песма (са насловном сликом). 2. Звонце, — успомееа на врбицу. Од М. Ј —ћ. 3. Ласица и зец пред мачком на суду. (песма) од Љуб Љотића. 4. Максим, од Браца Душана. 5. Бежање из Помпеја (са сликом) 6. Пролетњи поздрав песма од Браца Милорада, 7. Крушка (По немачком) од Јеленка Михаиловића гимн. V. год. 8. Ко се руга од Црнка. 9. Кајин. (песма са сликом). Слика млади чешки уметник Е. К. Лигпка.) од Б. 10. 0 свирци

(Прво писмо сеји Авђелији). од Љубиша 11. У шуми, (песма) од Милана. 12. Даштања. 13. Решења даштања, 14. Наша поштица, Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу: Рг, Ј оу. Јоуаштс "Шеп IX. Рогсе1ап§аззе № - . 56. — „Невен" чика Јовин лист излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аусгро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 Фор. .60 новч. на пола године, и гаиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

9ВД ШМШДШ,

Пошт. лађа од 4. (16.) марта

1886. до даље наредбе.

Из НОВОГ САДА у ТИТЕЛ у служби мешовитој: понедељником и петком не пре 6 сахати у вече. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ и на потиске станице средом и суботом 5 и по сахата по подне. Из НОВОР САДА у ЗЕМУН и БЕОГРАД средом петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ и ГАЛАЦ средом, петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА и ВАРНЕ: недељом, у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дае у 10 3 / 4 сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 3. (15.) марта 1886 ОДПРАВНИШТВО.

ОГЛАСИ.

ГРДНИ ГУБИТЦИ, * донска Фабрика гвозденог намештаја „&ос1оп§61е ВгсЉегз апЗ. Сотр." усљед најновијег пада Глезговске Фабрике претрпела, тако су ју потресли, да је решила да фабрику затвори и да свој силни иамештај, што је преостао, а кеји је на свима изложбама оддикован златним недаљама, за четврти део ®абричне цене сасвим раепрода. Ја дакле преаоручујем од горње куНе код мене налазеЕих се 400 комада гвоздених кревета (кревети су налик па приложену овде слику) за одрасле (дивно израђено и украс за сваки стан и собу), по нечувено багателној цени од 8 ф . (пре су коштали 32 ф . 50 н.). — Иаруцбине се отправљају и појединце, док еспапа траје, и то сваки комад особито цобар и без недостатка ; новац се има унапред послати. Ф. БУГАЊИ- - Р. ВТОМ71. СТОВАРИШТЕ МА1ПИНА У ВЕЧУ, 1.ЛМШТКЛЧ«!;, КШЕС1,ЕН«А58Е. Гвоздени кревети су особито у пролеЕе и у лето кудикамо бољи од дрвених, Јер чувазу да се у н>их не увуче гад и нечистоћа, много су трајашнији и дзју се расклопити. 7—12

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА У НОВОМ САДУ.