Starmali

„стармали" бр. 27. за 1886.

215

у забуни дао форинту на Турско-Бечејске погорелде на ко потрчи за скупљачима на поље да иште натраг, и у том се скотрља с кревета на земљу, и разбије онај од по литре нос. Кад Лебл отвори пажљиво шалукатру, позна свога дужника, те га запита шта ће ? Овај му каже зашто је тако у не време дошао и замоли га за „долготерпјеније." Мал шлог не удари Лебла кад је чуо, и зацело би био пао, да га и сувише велике ноге не задржаше. Жена је имала нраво, јер њен муж сасвим спокојно леже — онако обучен — и захрка, а Лебл од муке све до зоре ока на око свео није, а простирач под собом од муке сав је петама поцепао.

9 i 9

Верујте нам, све би било бадава, кад не би било рачуна. Сваки живи рачуна — та и сами мртви рачунају (на фторо пришествије господње). Нађите ми данас кога, који не би рачунао. Једни рачунају вешто, други невешто; једни право, други криво; једни са бирташем, други без бирташа и т. д. али рачунати се мора (баш и за то, да не буде све бадава.) Рачуна има четири вида: с о б р а н иј е, о т ј атије, умноженије, и разделеније, - па сваком је слободно бирати који му се вид свиди. Као год што Бугари данас рачунају на с об раниј е, Као год што велике силе рачунају на о твјатије (одузимање или анектирање) Као год што Тиса и Герман рачунају на разделенкје (у срп. слободоумној странди) Тако и „Стармали" рачуна на умножениј е (својих претплатника) — а то би био врло леп доказ, да ће се преварити они, који хоће да превуку штриклу преко наших рачуна. Са лозинком „Умноженије ва исцелије души и тјела" — отварамо: Нову претплату на четврто тромесечје „Стармалог." Ову претплату отварамо и у интересу Европског мира. Јер треба само платити 1 фор. па ћеш онда имати мира све до нове године. 1 фр. плаћају само наши саотачаственици. Остали плаћају мало више (2у 2 динара) — за штроф, што нису аустро-угарски" грађани. Претплата се шаље на издаватељство „Стармалог" у Нови Сад. А ми обећавамо, да ћемо остати стари. Нити ћемо се поправити нашим супостатима, нити ћемо се проуљити нашим једномишљеницима. _ Уредништво и издаватељство „Стармадог ".

ШКОЛОКЕ КЉИГЕ које се могу довити У ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВИЋА У НОБОМ САДУ ево су ове г Буквар са сликама за срп. осн. шк. ново издање 16 н. Упутство уз буквар за онсновне школе 10 „ Црквено слов. буквар са читанком ново издање 16 „ Читанка за други разрсд српске осн. школе 24 „ Читанка за трећи разред српске осн. школе 28 „ Читанка за четврти разред срп. осн. школе 34 „ Читанка за први и други разред нижих занатлијских школа, тврдо укоричена, 306 стр. 90 „ Рачунски примери за уч. З.-ћег разр. осн. шк. 8 „ 4.-ог „ „ „ 8 , » « » 5. - ог „ „ „ 10 „ » п ћ 6-ог „ „„ 8 „ Зоологијазаучитељске и више девојачке школе 80 „ А постојш и Еванђеља у празничне и недељне дане, преко целе године с преводом српским и са 24 слике од епископа Платона, за школску и домаћу потребу има 2У2 стране 80 „ Наука из светог писма (за писање и на изуст учење) у основној школи — — — — — 10 н. Изх Чдсословд оупражнЕнТе кч. чтемш церковнмух книгх к% оупотревлешк* кх нар. о^*чилнцјл^х 9 н. Извод из српске граматике. Својим ученицима саставио Ј. Живановаћ. II. издање — -— 30 „ Немачки буквар за основне школе, по разним изворима израдно Стеван В, Поповић епархијски школски реФеренат — — — — — 16 „ Општи земљопис за срнске нарсдне школе у Угарској, превео по Кутнер-Мајеру и по-' пунио Ст. В. Поповић епарх. школ. реФеренат са 9 слика и мапом уз ово иде додатак: Наука о глобусу и мапама — — — 25 „ Један пут ]едан — таблица на тврдој артији — ■ 2 „ Историја Угарске, са уводом у историју света за ниже разреде средњих школа написао Др. Фрања Рибари, с мајђарског превео проФ. Милан А. Јовановић. Свеска 1 60 „ „ II. . . ■ . 60 , Велика катавасија 1. — „ Мала катавасија 20 н. ђимнастичке игре са сликама. Део I. 1. — „ Одабране народне песме за учење на изуст у срп. основним школама друго издање 10 „ Дисциплинарна правила за учит срп. осн. шк. 10 „ Наставни план за срп. нар. учитеље 20 „ Нове метарске мере 10 , Ко дакле жели да горње књиге из прве руке добије, нека се обрати подписатој накладној штампарији од које ће добити највећи књижарски рабат. Иначе могу се ове књаге добити и у свима српским књижарама. Штампарија А. Пајевића у Н. Саду.

Јсј се могу добити сви бројеви „Отариалога" од почетка до данас.