Starmali

У м е ( у м е. Уме Абдуд, уме, уме, Да заотупа народ дичео. И кад коме поклон даде, Одвише је симболично. Принцезица наша светла, Принцезица мида, мала 0 Србима можда до сад Јоште ништа није знала. Сад ће можда прваш видет' Српско лице и одело. То ће прво лутка бити. — Шта се, боже, тиме хтело! ? Из чије се главе роди Лутка ова, боже мио. Да из главе Абдулове Гарашан је бабичио! Упечаци младих дана Дубоки су у детету. Лутка — српство — српство — лутка Ти ће појми да се сплету.

Уме Абдул, уме, уме Бит' заступник роду дичан. И кад коме поклон даде — Абдулски је симбо-л и ч а н.

Шетња до свету, XXXIX. „Трипут бог помаже," вели наша пословица. За то се ето и по трећи пут одложио наш синод. Само чуЈем, да се калуђер Радић боји, да се синод и по четврти пут и по пети пут не одложи, те да он узмора што дуже чекати на митру и — штаку. Њему је сад као оном овостраном Србину, ком је био дужан неки Србијанац, па никако да плати свој дуг. За то је овострани Србин отишао на тужбу кнезу Милошу. „Како хоћеш, да ти судим : немачки или српски?" питао га кнез Милош. „Па молим, господару, немачки", рече Србин, који је много држао ва наше „уређене" правне одношаје и на правичност и егзактност наших судова, дочим је с друге стране миолио, да у Србији владају још турске прилике, те ако би казао, да му се српски суди, онда никад до свог новца доћи неће. „Добро", одговори му озбиљно и намргођено кнез. „Дођи ми после шест недеља, а међу тим ћу ја већ извидети ствар." После шест недеља ето овостраног Србина опет пред кнеза Милоша. „Хо мај човече, рано си дошао," рече му кнез. „За тако кратко време нисам могао извидети ствар, ј него дођи опет после шест еедеља." Србин оде снужден, а после шест недеља ето га опет у Србију. „Не иде то тако лако, него дођи ми опет после шест недеља," казао му кнез и тако га непрестано вортао, док се овостраном Србину није досадило, те рече: ,Ама, господару, преклињем те, немој ми више судити немачки, већ суди ми српски." „А, тако! Е онда седи!" и кнез позове свог слугу, па му наложи, да оде и да рекее дужнику, да одмах дође у конак.

„Стармали" издази трипут месечжо. Годишва цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10, — 5, — 2 1 /, динара или Франка. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамиарија А. ПајевиЕау Новом Саду рукописи св шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапоујс, \\г т јсм IX- РогссПапказзе, 56.) — Претнлата и све што се тиче администрације шкЈБв се штамнарији А. Пајевића у Нов. Саду. — За огласе плаБа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

Шовоме Саду ЗО. сеххтезшбра, 13©3_