Starmali

„СТАРМАЈШ" БР. 28. ЗА 1886.

223

Ево вам осам слова: Н. Е. М. А. Л. И. Ј. И. Сад ви премештајте та слова како звате, али тако, да испадне једно познато калуђерско име. Старм.

Ја и моја женида нисмо се дуго на игранци задржавали, него се вратимо натраг у гостионг.цу да вечерамо. Тек што смо рђаву (ал скупу) вечеру довршили, почне страшна грмљавина а затчм пљусак; мислиш да се опет облак провалио ; (јер пре тога већ се један облак „подерао" над Бузијашом); Громови парадирају све се надмећу! Женскиње сиротице тако се уплашиле, да од страха као крпе побледише па руљом из ходника у салу убегоше; а кад почеше и муње непрестано да севају, страх и трепет код женскиња достигао је свој врхунац! Но једна се лепотица досетила како ће своје друге од стра да излечи, и заиште карте. Док си длан одлан ударио, картање се већ почело; није бого моја да ударају „фрише-фире" већ све пуца! и тако се наскоро удубише у ту „божанствену" игру да ужасну буру, севаае муња и пуцање громове више нису ни приметиле! Незнам од куда беху исте милостиве, из II. Сада ил околине му? но само то знам, као што сам ево искусио: да је од страха најпречи лек: „Фрише-фире" а и | то није згорег знати у овом колерашком времену! Да сам и ја — као моја мила женица — 6 недеља тамо остао у купатилу, ја би и даље прибелижио моја посшатрања; но овако морам да завршим, јер се извор изцрпио као и мој буђелар! Сиромах управитељ мојих добара (речени буђелар) кад сам га позвао: да ми рачун преда, баш као онај управитељ (око Даља) осече се на мене и свечано изјави: да новаца нема, и ако хоћу равнотежу да одржим, морам се мало у комшилук обратити! Јест, да ме је мој „управитељ" изненадио његовом рукопитателном истином, но зато — ма да сам се веома огорчио — хвала Богу нисам пљувао крв! Дано у К. (па баш Турској) 1886. Паја Д— виђ.

У суду. Оптужени почео се да јада на своју сиротињу и невољу. Судац је све то слушао, док му се једаред не досади, па се продере: — Оканите се јадања, јер ћу вам запугаити у с та. — 0 добри гоеподине, кад би ви то учинили. И онако нисам имао залогаја данас у устима. Спаса.

Одговори Администрације. Г. Ј. Шербану. Цацчево Пишете нам да су неколиципа г. г дојакошњих претплатника напустили даље држање „Стармалог" зато, што су уз лист добили неку цедуљу. Да би Ви и остали свет видели какве су то цедуље, ево једну од речи до речи штампамо: „Овим бројем истиче Ваша претлата, коју молимо да поновити изволите, како би Вам непрекидно лист и даље слати могли.С поштовањем Администрација „Стармалог." ББима је доиста истекла претдлата, па кад их вређа и овака уљудна опомева, онда нам не вреди правдати се. Али кад би та господа завирила у наше књигс па видели на стотине дужника, који без више таких и друкчијих опомена неће да понове претплату ма да лист уредно примају—онда би тек могли оцевити стрпење наше. А „Пестер Лојду," „Кикирики" и др. листовима шаљу претплату много тачније него својим рођеним, јер ови ни броја ником без претплате не шаљу. Али о тим јадима могло би се много говорити. Књижевне вести. Сад је баш изапиа књижица: ПАРНИЦА против Ј агае Томића уредника „Заставе" (пред будапештанском поротом 2. окгобра 188(5. године.) цена 6 новч. Ток ове занимљиве и важне парнице био је и у самој „Застави" доста непотпуно описан. Показала се потреба да шири круг нашега света добије опширан ток нарнице- Одговарајући с једне стране тој потреби, а с друге стране жељи једномишљеника издао сам ову књижицу. Књижица износи 2 штампана табака и стаје 6 новч., а ко пошље још 2 новч. послаће му се књижица пошгански плаћена. Наруџбине се шаљу искључиво мени потписатом у Н. Сад. Књижице се могу добити и у српским кљижарама. 11ови Сад 10, октобра 1886. Иван Иванић, сарадник „Заставе,"

р® ЗА НРАТКО ВРЕ!У!Е ИЗИЋИ ЂЕ: „ОРАО" ВЕ1ИКИ ИЛУСТРОВАНИ ШЕПДАР 34 1887- ГОД0НЈ, који је богато урешен најновијим и најлепшим сликажа уз најодабранији и разноврстан садржај, као и досад гато је доносио. Ми смо се потрудшш да овај највећи буде и за 1887. год најбољи, најлепши и по томе најјефтинији српски календар, као што је то н до сада вазда бивао, што ће у осталож за кратко време саж „ОРАО" најбоље потврдити, а жи ово сажо међутим укратко јављамо поштованој публици и нашим дојакошњим комисијонарима, молећи их нека се изволе унапред пријавити колико којег календара да им пошљемо. „Дарић" мали календар са сликама за 1887. изашао је из штампе и може се добити по 20 новч. На више дајемо га за 12 новн. комад. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА у Н. САДУ издавалац „Орла" и „Царића."

Још се могу добити сви бројеви „Отармалога" од почетка до данас-