Starmali

Иду, иду . . . Три Бугара иду, иду Преко стаза и богаза. Куд ће ? — Шта ће ? — Шта их креће ? Не питајте. Траже књаза. Стидно им је имат 1 престо, Да по њему муве пузе. Док по земљи страсти с' вију Као витице у медузе. Иду, иду три Бугара, Греков, Калчев и Стојилов. И много их понижења, Муке, труда тај с т о ј и дов. Чим се које име нађе, За дан, за два, па се стопи. Ах тешко је угодити И себика и Европи ! Што год дубље у Европу, Све им нада већма грца. Ја не могу смејати се, Јер их жалим од свег срца.

Хоће л' наћи згодна књаза На утеху земље своје ? То још судба плаштом крије. — Али једно извесно је: Кад се врате, имати ће Листу грдну, као врата, А на њојзи све имена Несуђених кандидата.

Поверење Герману Анђелику. До данас нема српске општине која је послала Герману поверење, а од данас ако му која што пошље, то ће бити понајпре — одмерење. Аи шта ће њему повереница?! У Даљу, Белу Брду и Борову неће му више родити, ма му послали 99 повереница, а напослетку сваке среде и суботе излази Јотин лист, па се одонуд сваки може уверити, да Герман ужива потпуно поверење „Србског Народа." Сад само још да не мора тако често у Пешту, где га како он вели „сисају стенице," и нека се само гдегод не саотакне, те пе скрја како год врат, па је потпуно задовољан. Нит му треба повереница нит вереница, јер кад је отишао у калуђере, он се одрекао и веренице и поверенице — уједно. Но и ако сам тиме на чисто, да нема српске општине која би хтела да пошље Герману поверење ипак ме мучи мисао; „кад би случајно и било такве општипе, били би се уопште могла саставити Герману повереница ? Да видитс, има ту нечег у ствари. Јер ваистину вам кажем готово би теже било саставити такву повереницу, но наћи општину да је потпише. Но ја сам бар у нечем успео. Ако и нисам у стању саставити целу повереницу, ја »сам ево почео да прику« пљам грађу, за такво писмено, скромну грађу коју би могли позванији од мене допјнити . Ја колко умем, толико сочињавам. Дакле: Скромна грађа за повереницу Герману, „С-в е ти патријарше! Велимо ти: „све ти", и опет ти, а то ти је тек милије, но да ти кажемо : „свети." У осталом ти си достојан да ти се каже и свети, јер се твоја милост баш добро свети народу. Ми знамо да ти ниси ко други, којима је стало до поверенице. Јер да ти је стало до поверенице, ти би био ваљан пастир народу, ал ти си скроман, не-

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишв>а 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и цруге крајввв: 10 — 5, — 2 1 / ј динара или Фраика. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамаарија А. ПајевиКау Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јогапоујс, \Ујеп IX РогсеПап^авзе, 5(5.( — Претплата и све што се тиче администрације шиље се штампарији А. Пајевића у Нов. Саду. — За огласе плаЕа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

17" Новоме Оадзг ±0- децембра 1333.