Starmali

"У Новоме Оа-дзг 20. =ш=ебрзга,ра, 1887.

„Стармалж" издази срилут месечио. Годипља цепа 4 ф. — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10, — 5, — 2 1 /ј динара иди франка. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; Издаје штамиарија А. ПајевиЕа у НовомСаду рукописи се шиљу уредннку (1)г. Ј. Јо\аиоујс, \У1еп IX- РогсеИапхааае, 56.) — Претпдата и све што се тиче администрације шкље се штампарији А. ПајевиЕа у Нов. Саду. — За огдасе плаКа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

Поноћне страхолнје. (Д а м а 91 с е к о ж а ј е ж и.) Дванајст сати куда, све оловним звуком. У то с' доба грле гуштери са смуком. И те откуцаје ветар је одуво. Па с' не чује ништа, — јер је доба гдуво. Задрхтало гробље, где леже јунаци. А сотона искру некуда подбаци; Под гроб, о ком само клетва клетви прича. А тај гроб је био Вука Бранковића. Попадаше сове од некака смрада. — Чија ли је сада, чија ли је влада! Вук Бранковић уст'о из свог трулог гроба. Знате л' зашт' ? Да чита. А шта? „Наше Доба." Па је л' га прочит'о? — Хаха! — није него. Поч'о читат'; пљун'о; опет у гроб лег'о. ! 1- . I У!

Веоели календар. т. Јануар. — Сечен. Мото: Чим нам дође месец Сечен Нрија Курак «кд ја иечек . • Ј а н у а р је месец, који нам дође онда, кад и оџачари, писмоноше и келнери да честитају, што већином бива у рђавим стиховима, за то и улази сунце онда у знак водолије. Јануара се месеца држе „Беседе", пишу посланице, именују патријарси, лове вецови — по шумама и клизавим тротоарима —, претплаћује на „Стармали*, природни производи и калуђери спавају, новосадске улице покривене су дебелим снегом, који чува да не озебе баштенско поврће, те да могу идућега лета по гротоару изнићи које од лубенице и трули кромпири. Јануар је месец врло удесан и за картање, јер су онда собе топле, а није у њима тако хладовина као лети; поред вруће фуруне дају се врло добро писати свакојаке „брошуре* и чланци за »Видело«, само би их онда ваљало одмах бацити у фуруну, да видите кало онда светле, (ип ро рш <1x1 1 и с е !); јануара месеца и г р а ј у и богаташи и сиротиња: богаташи играју по игранкама, да загреју своје заљубљено срце, а сиротиња игра на зими, да загреје ноге; овога месеца се калуђери журе да потроше сву шунку, суво месо и кобасице, јер после долази часни пост (па се морају друге свиње клати и правити нове кобасице); у осталом овај месец има више дана, него (сиротиња) кобасица; јануара месеца не шиљу се из Карловаца у Нови Сад каруце са четири коња, (јер нема ћуприје); новосадска репрезентанција доноси закључак, да се о Петрову дну напуне варошке леденице ледом за болеснике; чланови здравственог одбора чачкају зубе; друм измеђ Новог Сада и Футога сазрео јо, па се п р о в а л и о; од п о љ-