Starmali

17" Х31ово1л:е Оа-дзг 20. марта 1887.

„Стариали" излази трииут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф. — џз. 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајевв: 10 — 5. — 2 1 /„ динара или Фраика. — Вдасник и одговорни уредннк Змај -Јован Јрвановић; Издаје штамиарија А. ПајевиКа у Новом Саду рукоииси се шиљу уреднику (Ог. Ј. Ј оувпоујс , М^јеп IX- РогсеИап^аззе, 56.) — Дретнлата и све што се тиче адмипистрациЈе шиље се штамнарији А. Иајевића у Нов. Саду. — За огласе плаКа се 6 цовч. од редгц слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

1*

с

Млада снага, срце пуно жара. Роб ничији, до свог уверсња, Уверења, које неда дара, Већ те било од стења до стења. Из низине дизб си се право; Што си могб то си роду давб; Будио га кад-но се успавб ; — Знанцу душа много с' обећаво. Да си умр'о пре десетак дета, Само б' својта твоја сузе лила. Да с живео још десетак лета — Црна би ти земља лакша била. Сад с' не мери што си жешће рек'о У очају свог поштеног смера. Ал ко с' на твој гроб каменом баци, Тај не тражи Србма карактера. Прими ово неколико речи Што узданух при вечном растанку. Бог ти дао у рају насеља, И стару ти утешио мајку! Змајован.

Ћира. Да ли ће, боже, и уредник „Н, Доба" ићи у Србобран1 Спира. А како ће, кад није б и р а ч! Ћира. А по чему није б и р а ч ? Спира. Хтео сам рећи: није и з б и р а ч. Њему је добар и Паја Мориц, и све

што му Тиса под нос гурне. Ћира. Ал ја држим, ма да није и з б и р а ч, да би у Србобрану ивак добио о т и р а ч. Спира. 0 томе се не сумњам ни ја.

Ћира. Зашто књижара Браће М. Поповића 76 ученика виших школа тако багателише, па их нагива „неколико ђака"? Спира. То је знак да јој је још м а л о. Ћира. Ал да нешто устане Смиљанић Илија и други с р п с к и, ал од њих похрваћени јунаци, па да уђу у књижару »Св. Саве", па да тресну топузином о тезгу Спира. Онда би јој ваљда било д о с т а.

Ћира. Којим путем иду Румуни кад хоће да у Македонији и Старој Србији праве мало (или много) пропагапде ? Спира. Ја мислим да морају преко Србије прегазити. Ћира. А зар се не спотакну бар о краља Милана? Спира. Та баш преко њега најлакше газе; јер то је најнижа низина у Србији.