Starmali

У Е И К у М. Како је „Н. Доба" своје сретне читаоде извештавало о току иоследњих избора, ево само један лример : У Броју 62. вели телеграм овако : „Др. Богдан Медаковић — добио 219 гдасова и то поглавито од католика из Петроварадина. — — И тако Ведико-Србину г. Медаковићу поклањају гласове тако рећи искључиво Велико-Хрвати. На другој страни у истом броју истога листа у допису из Карловаца приповеда се како су независни Срби „сву наду полагали на Петроварадин, кад тамо, а они добише једва који глас отуда." Но ма да су Карловци уреднику „Н. Д. подносом, ипак није чудо што је тако различно извештен, јер др. Стева је онда писао о свом каћском нугу, који је назвао ,правим победничким полазом" — а сад би се тај пут могао назвати, правим победничким лоразом." Епиграми, I Чика јоница. Бијаница ви велите да је; Тим чините криво чика Јоници. Он не пије никад вино — лети, Без много воде — у лад'јоници. II. Женске и гимназија. И женске би радо Гимназију училе Ал им једно смета. Није им мило Полагат' испит Маторигета.

Ш. Јефтино п снупо. Може л бити јефтино Оно што је скупо, 0 томе сам безпослен Некад главу лупо Ал, сачувај боже, Сад видим да може. Ко са цинцар Јефтом у кшефтове ступи Јефтини новци Здраво су скупи. А *ћ.

Мас1аш Тонки. Мадам Тонка, Ви вашега мужа Голубом зовете; Слободно је, смете. Он можда је голуб, И заиста јесте, Ал ви зато ипак Толубица несте.

Мила и његов мозан. „Није мени врана Још мозак попила." Тако вели Мила. И где год ,је рек'о Верује се свуде Верује с' да вране Нема тако луде. П. р. с. Досетке, наивности и др. из дечијег света „Јели да је лепа молитва: Оче наш?" Јест! Ал би она била још лепша, да се у њој осим хлеба и колачи спомињу."

„Ноћас сам се јако уплашила и нисам мог дугола после заспати" рече мала Смиља својој матери. Мати : „Требала си, дете моје, очитати нет Оченаша па би одмах заспала." Смиља: Како ћу их очитати пет, дад ја само један Оченаш знам.

0 0 0 Иосланички мандат траје само пет годиеа а масно звање може трајати до века. Хвала на мандату, — То је за бароне Волим дужу плату, Ето тако тоне последњи кикиндски про(и)грамиста.

Новије књиге и часописи, које уредништво добије у замену. Србин. Месечни часопис за економију и политику. (Програм радикални) Власник Др. Драгиша Станојевић. Свеска I. (Јуни 1887) у Београду. Штамнано у трг. штампарији. Цена на три месеци 5 динара. Ти§01ш1ке. Рјезте ТидотИа. П 2а^ге1>и. 1Ј котја. паШасИ акас1. кпЈ1/.аге В. НагЧтаппа. 1887. Ц. на ? Прошдост, успомена и епоменици угаревих краљевих Шајкаша. Описао и ириредио Гавр. Витковић. У Београд у штамп. краљевине Србије. 1887. Цена ? Владисдав краљ Угарски. Трагедија у пет чинова Написао Ник. В. ђорић. У Н. Саду. Срп. штамиарија др. Свет. Милетића. 1886. Цена ?