Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 26. 3А 1887

207

Савет за брачни живот, Кад муж пепа. Жена нек не зева. Еад жена пева, Муж нек не зева. Кад мужић зева, Жена нек не пева. Кад жена зева, М\'ж нека не пева.

Тако е' у рај враћају Адам и Ева.

Надрљансни.

Детиње мудровање. С

Мога пријатеља А . . . а, обрадује госпођа сваке године са „поновом", било мушким, било женсбим. — Читаво туце таквих „новина" доказују издашност природе ! . . . Кад год наступи време тим „збитијама", а гђа „Пепика" већ спрема, шта ће требати, а нарочито се на известан кревет велика пажња обраћа: шлингани чаршави и душеци, свилени јорган и прочаја треба да су у приправности, кад „повојнице" стигну и т. дал>е, и т. „ближе" ! Ономад дође у госте моме пријатељу, неки давно очекивани мио гост ; гђа је баш нре десетак дана напустила онај „свечан кревет", а еад да би госта боље удомила, опет навлачи оне шлингане јастуке и дотерује кревет. како лепше може. Њена шестогодишња ћерка пратила је пажљиво ове припреме материне, и на ове грдно чуђење уједаред поче је дете интерпелисати : „Мама ! . . . Па зар ћеш ти опет добити мало дете ? !! ! Шта велите на ово ? Др. Назбулбуц.

Све дужнике наше, којима са данашњнж бројем цедуље шаљемо уз ознаку колико који дугује, учтиво молимо да сваки свој дуг подмири у најкраћем времену. Нека сваки помисли да је издавање новина скопчано са великим, разноврсним трошковима, па кад ми ове кад и кад на штету своју морамо да подмирујемо, правоједа нама плати сваки, који новине прима н чита. Иначе мораћемо у листу јавно по именце свакога позвати који то не учини у року од 14 дана. Не желимо бруке, али мораћемо учинити, ако дотични неће да своју дужност учине. Зато поновљено молимо свакога, ко данас у своме листу цедуљу нађе, да исту пажљиво прочита и свој дуг пошље. Такођер молимо и све оне, који нам што за овај лист од прошле године дугују, да свој дуг у најкраћем року иодмире или да одговоре ако су коме што у име тога дуга за наш рачун платили. Сваки од оних добио је карту колико и за које време дугује. Нека нико не чека. да га још и другим путем за овај дуг опомињемо. АДМ1НИСТРАДИЈА „СТАРМАЛОГ."

Нова музикалија.

Завичај марш, композиција Стевана А Станковића, Издање сриске књижаре браће М. Поповића у Новом Саду. 1887. Цена 50 новч. КЊИЖЕВНА ВЕСТ. Изашла је књижица: ШШ1 ВШПт СРПСНИ ПЕСНИН, ГУСЛАР И ЈУНАН. Књига говори оптирно о Вишњићу и значају његовог рада, а доноси његове најдешпе песме, као: I. Почетак буне на дахије. 2 Бој на Салашу. 3. Бој на Чокешини. 4. Бој на Мишару. 5. Дика Слијепаца (песма Симе Милутиновића-Сарајлије у славу српском гуслару Филиау Вишњићу.) Књижицу је уредио Иван Иванић новинар. Цена је књизи 20 новч. а добити се може у свима српским књижарама. Нњижара Крајновића и Суботића. у Срем. М тровици. »ЖД ШДФВЖД1ВЖ. Пошт. лађа " 1887. до од 24. марга ' даље наредбе. Из НОБОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ : сваки дан у 5 и по сахати после подне. Из НОВОГ САДА у ПОГИСКЕ ШТАЦИЈЕ: изузимајући петак сваки дан V 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: сваки дан у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: средом, петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКАВАРНЕ: недељом у 5 и ио сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 и по сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 23. марта 1887 __ ОДПРАВНИШТВО. О Г Л А С Ц.

ФРАЊЕ ХРИСТОФА БЛЕШТАВИ ЛАК ЗА ПОД бев мириса, брво св суши и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости У употреби згодан је за самосвојно лакова &е патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришта Фрања Хриетоф, Берлин и Праг. 4-6 Проналазач ж иорничар првво? бдештавог л &ка за под. Стовариште у Н. Саду код Љ. Стефановнћа.

Јои; се ногу добити сви бројеви „Стармалог* од почетиа до данас.