Starmali

"Е7" Новоме Оа,дз7- ЗО. сеггтезипбра, 1©3 Г 7.

„Очга.рхла.лаа" излази срипут месечио. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10 — 5, — 2\, динара или франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јоваиовић; Издаје штамаарија А. Пајевића у Новом Саду рувописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јотапоујс, \\Чеп Негпа^кег Стиг1е18(гачче, Хг. 9.) — Претнлата и све што се тиче администрациЈв пшље се штампарији А. ПајевиВа у Нов. Саду. — За огласе плаћа се 6 новч, од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

Откровенија. Ево, — Тиса како с 1 држи (ка и његов бан). То је изд'о неотице Сиљор Талијан. Он се држи тек за ветар Зубма трал.аким. II држе га Талијани Рук1м' каљавим. Сто, и двеста, а и триета Тисућ нрождере Један срешчић док се Тисин Човек избере. А што народ на нос пада, То он не хаје. Тим Ие — вели — еигие бити Душоиродаје. Тако само, само тако Одржава с' он. На највећем неморалу Господства му трон, И с његова кипа спада, Гле, покривало. И он стоји пред Европом, С опроштењем: го. Сви се смеју; а он ћути Голофигурни. „Ћмам 14 — вели — „ иет година Ииак сигурни."

Пет година ово трпет'!!! Да смо весели! Ал ће и то дочекати — ко с' не исели.

Упражненија, I. Знам ја да више пута дође уредницима ц р н о на очи, па не могу да рекну ни беле. Но последица тога ипак би била бела, т. ј. остала би у овом шш оном броју која шпалтна чиста, тако чиста бела, да је ни највештији цензор, не би могао боље продуцирати. У таком случају обично нађе врећа закрпу, и на упражњена места дођу каква упражненија. А да ти, драги мој „Стармали" не би и тога понестало, — зато сам ја на свету. Ако ти даклем моја упражненија не буду на одмет, а ти их не одметни; ако ти буду за домет, а ти што и дометни. Ако се буде што опарало (јер ја шијем врућом иглом и не: куваним концима) а ти заши, ако што буде по старом фазону, а ти прекрој; ако буде која флека, а ти немој рефлектирати на то. Уопште ради што ти је год воља са мојим упражненијама. Ја с њима нећу да се прославим, — та у моме дућану има лоребера пуна торба, а ја га продајем читаву шаку за два новчића. Ни сам до сада себи ни имена стекао, зато те молим, драги „Стармали", да ми ти даш какво име, али тако, да га не може нико, ни после смрти моје помаџарити.*) Даклем сад да пређемо на ствар. Али како да пређемо, кад је око ствари свугде бара и глиб. Око које ствари? Око које оћеш. Око сваке. *) Примамо се кумства и »отпиеаБемо вас П Б ел а". То име неНе нико помаџарвти. јер Каџари дрхе, да је веВ маџарско. Ур.