Starmali

Српско бродовље на мору јадранеком. На јадранском мору Српски чили броди. — Има л' српске душе Којој то не годи? На јадранском мору Српска бела једра. — То милином неком Надима нам недра. То се само спрема; Још готово није. Нрионимо, Срби, Да буде што прије.

Путовање по евету. (Малко је налик и на тумарање.) Из мемоара једног Београђннина. II. Из Београда се вратим опет преко Карловаца. Нисам се мислио овде задржавати, али опазих да је у Карловцима в а ш а р, те останем да видим шта има на вашару, можда ћу и ја моћи што пазарити. Шта вам ту ни1*е било, и кога све није било; —- Један калуђер купује оно шесторо деце од медених колача (коме ли ће он то боже?). — Неки владикакупује духовнибич са неморалним швигарем. — Манастир Фенек набавља себи још једну л ужницу. — Један посланик купује брњицу. — Карловачки кнез продаје биограф ,је неких калуђера (само за одрасле написано).

— Неке ђаци дођоше на вашар да продају з ј а л а. ' . — Један уредник продаје своје — деро. Одавде из Карловаца учинио сам један скок у Вел. Бечкерек. А то је с тога, што су баш тога дана давали Бечкеречани парастос српском листу „Гласу", а тај исти дан славио је и немачкилокалли лист бечкеречки »^осћепзсћпЛ" тридесетогодишњи јубилеум, од како га Срби издржавају. Оба су повода дакле била весела, те је вредно било да се оде тим пре, што се баш у то доба чиниле припреме, да српска читаоница прослави дваестпетогодишњицу свога неег зи стирања. Бранко Секулић ће за ову светковину зготовити свечану оду и један пар папуча. Ходајући бечкеречким сокацима уверио сам се да није истина да су прљави, та они се сваки дан цеђем перу (што тече из многих олука). Састао сам се у Бечкереку са неким бившим Текелијанцем из Баната. — Збиља, господине, рекох му, а што се ви не упишете за члана „Матице"? Хајде, упишите се сад код мене. — Никако одговори ми он, ја имам свога узрока. — Па молим бар да ми кажете какав је томе узрок. — Знате мене је једанпут ујела п ч е л а својом жаоком, па сад из освете нећу да знам ни за „М а т и цу"! — Е то је онда друго, драги мој, опростите ја нисам знао. Наравно да онда не треба да се упишете. Молићу само још да ми кажете, на ком сте универзитету ви слушали л о г и к у ? Но господин су међутим већ одјурили и не саслушавши ме. Чуо је из далела циганску банду,* па се пожурио да не пропусти коју пијесу. Састао сам се још с једним Бечкеречанином. Њега сам питао гата је са српском читаоницом.

„Стармали" излази ^рипут месечно. Годишња цена 4 ». — погодигања 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10 — 6, — 2 1 /, динара или франка. — Власник и одговорни урвдник Змај-Јован Јовановић; Издаје штампарија А. Пајевића у Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапоу|с, >^1еп Негпа1нег <3иг(е181га88е, 1Мг. 1).) — Претплата и све што се тиче администрације шш се штампарији А. ПајевиВа у Нов. Саду. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

ЦГ Оа-дзг 20. октгобра, 13© г 7_