Starmali

64

„СТАРМАЛИ" БР. 8. ЗА 1888.

У ч и т е љ. Би ли ти меви, Стевице, звао казати ди је Америка? С т е в и д а. (оштро) Би. Уч и т е љ. Па ди је? Стевица. На мапи. Учитељ. Е добро, Стевице, добро ! Седи. С т е в и ц а. (Седне па опет устане) Молим, господине, казао тата, да ће вам од недеље послати опет једно јагње.

Досетљива жена. Око поноћи пробудише се од сна супружници: Исак и Рахила. Рахила. Шта се ти море тако чешеш ? Исак. Сврбе ме леђа. Као да ме нешто гризе. Рахила, Можда је бува. Исак, Није. Рахила. А да није стеница ? Исак. Неће бити. Рахила. Хм! Није бува. Није стеница. Онда већ знам шта је. Попа. Но, газда Мито, сипаш ли још воду у вино, што га точиш у твојој биртији ? Крчмар, Не више, господине. Од како сте ме поучили да је то грех, то више не радим. Не сипам више воду у вину, — него сад сипам вино у воду.

Доктор. Ви ћете сада, Шмуле, на вашу рану метати зејтин са три процента карболне киселине. Шмуле. ОгоМ ип Штте1, господине, три процента! Та то јестрашпо мало. Али ви ваљда не мислите три процента па годину, већ на месец, рег теао.

У пливници. А. Гледај молим те како крчмар ђока лепо и лако

плива.

Б, Па није ни чудо. Та вода је крчиарски елеменат.

У гостионици. Крчмар. Вечерали сте; попили сте литру вина, — а сад велите да неможете платити. Та то је да човек из коже искочи! Гост. Ала човече, што се тако жестите. Та нисте ви криви што ја немам новаца.

М и р а з. Младожеља. Е сад још да запитам шта ви дајете уз вашу кћер као мираз.

Отад. Даћу јој мој најтоплији очински благослов. Младожења. То је лепо. Али зар ништа више?! Отац. Даклем хтели би још што! Е па добро. Замолићу жену моју да јој и она да свој матерински благослов. тт шмзшјшж. Пошт. лађа 71 1888. до од 22. марта даље наредбе. Из НОБОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ : сваки дан у 5 и по сахати после подне. Из НОВОГ САДА у ПОГИСКЕ ШТАЦИЈЕ: изузимајући петак сваки дан у 5 и по сахата по подне. Из НОБОГ САДА у ЗЕМУН-БЕОГГАД : сваки дав у 5 и по сахата по подее. Из НОВОГ САДА у ОГШАВУ-ГАЛАЦ: средом, петком и недељом у 5 и по еахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 и по сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 15. марта 1888 ОДПРАВНИШТВО. О ПГ 1 л. ^ о 0®" ПОНУДА ШТАМПАРИМА. Једна стара, врло добро сачувана и за сваку радњу способна РШ ПРЕСА 34 ШТАШШЕ, као и један стари од здравог храстовог дрвета врло јакн д р в е н и 11р б с са гвозденим навијачем и притиском до 50 метарских цената за нресовање штампаних тискарија — продаје се по врло умереној цени. Пријаве за одкуп ових пресова прима администрација овога даста.

фрање христофа БДЕШТАВИ ЛАК ЗАПОД без мириса, брзо се суши и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковање патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришга Фрања Христоф, Берлин и Праг. 1-6 Проналазач и творнилар правог блештавог лака за под. Стовариште у Н. Саду код Л». Стефановића.

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА Т НОВОМ САДУ.