Starmali

. 10 А „СТАРМАЛИ" БР. 13. ЗА 1888.

„Шта се бога вам свађате ко да иде, то је најлакше, терајте ред : један дан једно, а други дан друго, — на мирна бачка." Ц ИГа ,

У једном пријатељском друштву, де су била између више пријатеља и два непријатеља: г. Бркић и г. Брадић, почело се наздрављати. Кад је Вркић своју женијалну наздравицу почео наиђе на Брадића неко полугласно зевање. Бркић то узме као увреду, остави своју већ подигнуту чашу, па дошав пред Брадића., тури руке у шпагове и повика му дрским гласом: Господине, како ви смете зеззати баш онда кад ја наздрављам!? — Брадић тако исто тури руке у шпагове и истим гласвм продере се на Бркића: Господине, а како ви смете наздрављати баш онда кадја зевам!? Кад су безобразног Симу бацили преко басамака доле, он рече: „баш добро, и тако сам хтео да се сиђем!"

Донео кројач господину професору чакшире, што их је овај наручио у њега. Чакшире беху тако узане, да их је једва могао сиромак професор навући. За то их хтеде кројачу натраг да врати. Кроја^; се упео из петиних жила да докаже да је то сад така мода, и да- изображен човек треба да иде за модом. „Та добро" оцговори професор „ја бих можда и ишао за модом, ал ево видите да у овим чакширама не могу ни да коракнем, а камоли да идем. Има свему лека. Један судац узме једне кочије и да се у једну гостионицу одвести. Тамо дошавши запита кочијаша шта му је заслуга, овај одговори 1 ф. 20 новч. Можете ли се ви заклети да имате право за овај подвоз толико искати ? — „Могу" одговори овај. Е добро, одговори судија — ја сам судска личност, ја ћу вас под заклетву узети; извади законик из џепа и прочита му заклетву, на које се кочијаш закуне — на то извади судија 20 новч. са речма: ево, а оно друго моја је заслуга за заклетву. КЊИЖАРНИЦУ Л. БРАШОВАНА У ВРШЦУ позивамо да евој трогодишњи рачун изравна, јер ћемо бити принуђеии да је суду тужимо, ако у најкраћем времену не одговори својој дужноети. Уједно забрањујемо истој књижари да сме скупљати предплату на листове наше, јер смо због њене неуредности имали многе неприлике са г г. предплатницима, који су њојзи платили а она нам за то ни јавила није, а камо ли да нам је примљени новац нослала. Штампарија А Пајевића у Н. Саду.

етд шгоашива.

Пошт. лађа од 22. марта

1888. до даље наредбе.

Из НОБОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ : сваки дан у 5 и по сахати после подне. Из НОВОГ САДА у ПОГИСКЕ ШТАЦИЈЕ: изузимајући петак сваки дан у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД : сваки дан у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: средом. петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 и по сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 15. марта 1888 ОДПРАВНИШТВО. О Г Л А С и.

ФРАЊЕ ХР1СТ0ФА БЛЕШТАВИ ЛАИЗАПОД без мириса, брзо се суши и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковање натоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и маене) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришта Фрања Христоф, Берлин и Праг. 6-6 Проналазач и творничар правог блештавог лака за под. Стовариште у Н. Саду код Љ. Стефановића.

по наЈНОБИЈОЈ американској системи сигурне од ватре и харе ј из Фабрике т И1КА У БЕЧУ

у солидности и каквоћи израде не уступају ни једној до сада познатој фабрици а у цени су знатно јефтиније. — Наруџбине прима и одправља госп. "Борђе МиличевиЋ, трговац у Бету, Еамепћо?, код кога се

могу мустре видити и цене сазнати. 3-18

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЖА У НОВОМ САДУ.