Starmali

"Б 7 " Новоме Оа-дзг 20. з^а-ја, 133©.

„Отархла-""" излази трипут месечло. Годишња дена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10 б. — 2 1 / в динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штампарија А. ПајевиКа у Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (1 )г. Ј. Јоувпоујс , \*Чеп Негпа1нег &иг(е1зЈга88е, \'г. 9.) — Претплата и све што се тиче администрадијв ашљв се штампари,1и А. Па.јевића у Нов. Саду, из Србије књижари ВаложиНа Београд и Ниш. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда.

Тисина бламажа, Жацају се веће силе Са дивови клипка вући Али Тиса, кад зажмури, Мисли да је свемогући. Са Русијом, е па ајде, Та је мржња неодолаа. Рана што се дуго чеше, Та остаје дуго болна. Са Русијом, е па ајде, То је само једиа страна. И што мудрост не допушта, Пушта дудост усијана. Но Французе, барем до сад, Маџар-ембер вређо није ; Гладио их, тепао им, Пратио им симпатије. И кад су нам гости били Шампањца се толко лило, Да ј' гостима већем смешно, Нашем џепу тешко било. Ал сад ево Тиса скочи И калпачић свој накриви. Поче Гале онде вређат' Где су чудно осетљиви. Да с' Берлину удодвори Пузним, ниским рукољубом На Француску поче прскат' Надутошћу св >јом грубом.

Тако ли се овој земљи Гаранција мира даје!! (То питати и ми смемо, — Отаџбиеа и наша је). Тако ли се без невоље Прах подиже, блато меља ! Зар је време гром навлачит' И од стране пријатеља. Ко се вар'о да наш Тиса Политику здраву снује, Том сад пуца мрежа с' ока, Сада види на чему је. Ал на срећу шовенисте Ретко нађу то што траже; И наш обр-шовееиста Нашао је тек — бламаже. Те на Тису, слатког, мудрог, Одасвуд се граја диже, И он, што је јуче пљув'о, Ево данас лепо — лиже.*)

Н.

„Мртва сезона."

По правилу требала би већ да је наступила „мртва сезона" и међу живима (а не да се још мртви каплари вампире и још да они нас глоговим коцем лече) — требало би да је већ наступила »м ртва сезона", кад се само у купатилима живи а они који не осећају потребе, да се од телесне или душевне нечистоте оперу, ти да иду у виле (то јест ако *) Велики је господин, може да му буде.