Starmali

172 „СТАРМАЛИ" П у С Л И ц е. +• Некад су се наше владике бојале, да нас једно датинско слово (јота) не пошокчи, а сада владика Бранковић заповеда да се читава крштена писма датиницом издају и да се писма адресирају мађарски. (То је знак да смо сада тврђи у православљу, па се не бојимо). * д. Даклем краљ Милан отишао из илиџе Уе1<1ез као опарен. (Ја незвам колико је гради топла тамошња вода). * гг. Бога ми тај магнетичар др. Ханзн и ти молски црквени рачуни канда нису чисти! # ©. Госпођа Адам изнела на видик неке тајне документе. Бадава, што се тиче прокљувити какве тајне, то најбоље умеју — женсве! ♦ „Застава" доноси телеграм : „У Епиру било је озбиљних немира-. — Онда нам изгледа да је шала, кад се иначе у Европи о миру говори. * ФЈ. Емилијан Радић вели: Ето дође и преображење, ал је грожђе још кисело! * §. Цигаре су поскупиле, ал нами остаје утеха што су шпицлови појефтинили. (Купују их сад већ будзашто!)

С П 0 М е Н, Молио је, преклињ'о је, млади штуцер Раде, да му лепа фрајла Тинка, какав саомен даде; кад се сети овог часа и растанка тешка, да му лакше сносит' падне ббља му витешка. А она му, глете само, (шала јој је груба) упртила, поклонила четкичицу четкицу од — зуба! По немачком Др. Казбулбуц.

- I Новосадски избори, Тешко је изабрати о чему човек данас да више. Ал кад је већ о избору реч, онда је најбоље да изберем за тему избор, који је обавила новосадска црквена општина. Чудан је то избор био. Скупштина је и проту и парохе и ђакона управо извикала, и дај боже да нема прилике иосле овог извикивања да их оговори. Први по реду изабран је за проту М. ћирић.

22. ЗА 1888.

Код нас кад се каже за неког: ћир Ставра, ћир Јова и т. д. није ништ ружно, ал кад се каже: ћир ић (ћирић) онда се с тим мисли ћир Србин, а новосадска општина сигурво је зато и бирала ћирића, што је мислила, да он не само што се зове ћир ић, него ће и бити то. Стева ( тефановић, који је извикан у новосадској општини за пароха, није „извикан" у Панчеву. А то је баш и лепо! Стева Стефановић, значи да је Стева Стефанов, т. ј. да је Стева свој, али се новосађани надају да ће он бити не само свој, него и њин. Поп Зарија из маленог села Луговета, такође је изабран за пароха. Данас се може биги чуђењем пита поп Зарија; „зар и ја?", јер се данас често превиде људи из малена села, Но у Н. Саду се надају од поп Зарије да ће да се зарије у добар посао и да ће истрајати. За ђакона је изабран Мплан Стоја. Он само нек стоји где треба, па ће бити не само Милан него и „Мијо". Обично се вели да не могу и овце бити сите и купус цео. Но при споменутим изборима се показало, да ако не може бити баш то, оно може бити бар нешто налик на то. Конзисторија је поставила за комесара при избору проту сомборског Купусаревића, и питајте оне који су били на избору, па ће вам рећи, да је г. Купусаревић остао цео, а и новосадско стадо сито, задовољно. Нешто је мало почело да се дими, кад је неко запитао : а ди је Димић у кандидацији, кад је Димић такав, да би с њиме било, ди ми туд и Димић, е ал о томе није могло бити говора. Познати, мал нисам рекао друго што, поп Немеш био је до душе не у скупштини, но ипак у конференцији за пароха јединогласно изабран. Ал он би био не само 1-огласно изабран у конференцији, но би био и у скупштини заиста са свима гласовима изабран само да се тражио за ђакона, Зашто ? За то, што би га у том случају морали—обријати, а за то би сви новосађани листом гласали.

Једноме сиромашку. Сиромашче драги, — Зло је на те пало Ти сад немаш ништа, Па желиш бар м а л о* Ко би то замер'о!? — Али тише, тише ! Чим добијеш вешто, Желићеш још в и ш е. Добијеш ли више — А што не би мог'о! Е онда ћеш, брате Зажелити много.