Starmali

Прави Енглез. — Келнер, ово је фришак хлебац ал ја бих хтео старог хлеба. — Жао ми је, али немамо. — Па добро, ја ћу чекати док се овај осуши; сад га не могу јести, јер је одвећ фришак и мекан.

„СТАРМАЈШ" БР. 23. ЗА 1888. 183 Фрајла == мушкара! Фрајла Тинка к'о мушкара пуши; питали је, да каже по души: Дал' налази V пушењу сласти? А она ће искрено им касти: „Кад задимим са мојом цигаром , „па са њеним посиграм се жаром, „мирис диван заношљиво мири „па у грудма слике бујне шири, „А у диму те чаробне траве, „Видим само — лепе мушке главе; в 11а кад тако мисли ме занесу „Међ' мугикиње увек ме однесу, „А без ових, жалосна нам нана и Не вредимо — цигару дувана! Др. Казбулбуц. Бубнуотека, I. Драги мој ЂорНе Кад би тео ову моју цедуљицу за важност у потребио, у име позивнице ти би и дошао код мене т. јест. нота бене још поред тога и винца донети дати малер прпповедам, изванредни — учител II. број 21 У Л . . . 9. Јануара 1887. Г. Кнежв! Званично јављам вам да ми не повашем обичају на зактевање ни нашта не подписано остане и ни каквог одговора недајете, јер ово ја званично се обраћам и у једно биће протоколирано, да ми се има одговорити. Г. Кнеже, на питање кад ћу плаћу добити тоје прво: друго децами уредно не долазе а треће да се и бележник на одговог подпише а четврто да ми се 48 сати тачно одговори а пето јављам небојте се даћу солгабирову јавити. већ доће време тужби да ви мене ћете тужити а ја ћу одговарати, као што сам и јесенан дужен бијо Споштовањем Сима К с. р. учителе Гледао сам.... Гледао сам тол'ко пута, каквог старог чику, како вара самог себе свету на видику. Како косу своју седу, бојадише црно , као кад би капут стари, по ново преврно. Како леђа своја стара силом само мучи , а од младих жева неће још да се одучи.

Није налик. Он. Драга жено, баш сад долазим од молера. Сутра ће бити мој лик готов — видићеш како је верно портре. Она. Ако јеверно, онда не може бити налик на тебе. _ Из живота Фридриха II. Фридрих II. умео се јако разљутити, али само једна лепа реч, па се он опет умири. Једнога дана изврати га његов кочијаш. Краљ се срећом није озледио, али пун гњева потегне штапом на старога кочијаша свог да га удари, на то ће овај рећи: „Ваше величаство, вас држе за најславнијег војсковођу на свету, па ипак сте и ви по некоју битку изгубили. Па тако сам и ја данас изгубио битку и то прву за пуних тридесет година!" — Краљ се на ово насмеја и љутина га пређе као руком однесена. КЊИЖЕВНА ВЕОТ.

Али залуд јадни чико, године те спрече, кад прохује, онда нема: „ иротрч оиет зече! л

Др. Назбулбуц.

Ј§^Г"Први календар за 1889. годину. Сад је баш изишао из штампе: „ЦАРИЋ." МАЛИ КАЛЕНДАР СА СЛИКАМА ЗА ПРОСТУ 1889. Цеиа је 20 новч. или 40 пара динарских. Црепродавци добију за готов новац комад по 12 новч. јДО- ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ИЗИЋИ ЋЕ: „ОРАО" ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ КАЛЕНДАР ЗА 1889. ГОДИНУ. који је богато урешен најновијим и најлепшим сликама уз најодабранији и разноврстан садржај, као и до сад што је доносио. Ми смо се потрудили да овај највећи буде и за 1889. год најбољи, најлепши и по томе најјефтинији српски календар, као што је то и до сада вазда бивао, што ће у осталом за кратко време сам „0РА0* најбоље потврдити, а ми ово само међутим укратко јављамо поштованој публици и нашим дојакошњим комисијонарима, који нека се изволе унапред пријавити колико којег календара да им пошљемо. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА у Њ САДУ, издавалац „Орда" и „Царића".

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.