Starmali

Новоме Садзг 31. а-взгзт-стга, 13©©.

„Ста.рмали" издази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодшпња 2 ф , — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10, — 5, — 2 1 / ј динара или франка. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје нмамаарија А. ПајевиЕа у Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јо \апо\ јс, XVјеп Негпа1нег &иг (е1з (га8не, \ : г. 9.) — Претпдата и све што се тиче администрације шкље се штамнарији А. Иајевића у Нов. Саду, из Србије књижари ВаложиНа Београд и Ниш. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда.

„Дан 26-ог августа неће се ове године празновати." („Српске Новине" бр. 1Е0.) Је л' то реко каплар Ника, Ил је реко хусар Тиса? То је тајна, то се незна — Јер нема потписа. Загонетку сваку мора Замумурит' нека тама; — Али од куд загонетке У званичним новинама?!

Дај календар да видимо Што без њега лако није, Двајестшести септембрије: Што се нод тим даном крије. Да то није каква Илка? Није, није, није, није; Календар нам јасно каже: То је данак Наталије. Наталија , то је име Једне жене врло смерне; То је име краљичино, Мајке брижне, жене верне. Па ко ли је ту наредбу У званични орган кан'о ? Одговора нема, — то је У штаубмантл замотано. Тако бива кад заблуди Страшна душа у непуте.

Тако бива кад гаврани Српском дому на зло слуте. Тако бива — ретко бива Кад у пропаст глава хити; И ти јади ти скандали Морадоше наши бити. Отац ото мајци сина, Што му српски наув дава, И гаврани српски кликћу : Ех, ала га васпитава ! Не сме мајчин данак славит', Јер се па њу дигла хајка. И то дете сузе гута: „Шта је крива моја мајка!"

Али данак тај запретни Није прош'о како с' хтело. Свет'о образ, светло чело Што је хтело, то је смело.

злослутнима Очи сузне, очи мутне. Ал за то су веселије Друге тице — доброслутне.

Нагваждања. „Нагваждања" ?! Јесте тако сам назвао овај мој чланчић у оскудици друга наслова. Ту реч српску ја до душе никад нисам чуо из уста парода, али сам је неколико пута читао у хумориетичном накиту озбиљних хисторичних расправа нашег врлог, дичног, че-