Starmali

ГЕЗСсдаозлсе Оа-дзг 20. септембра 1838.

„Ота ,рмали" излази трилут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10, — 5, — 2'/ ј динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамиарија А. Пајевића у Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јоуппоу јс , \У1еп Негпа18ег С1иг1е1з (га88е, IV г. 9.) — Претплата и све што се тиче администрације шжље св штампарији А. Пајевића у Нов. Саду, из Србије књижари ВадожиКа Београд и Ниш. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда.

После рачунодавства Мориц Пала. Сишао се Мориц Пали, Долетео еоко сиви Да бираче попадгледи: Јесу л' јогате живи. Сви су живи, — осим неких Што су летос у гроб пали Те пришество фторо, палско, Нису овде дочекали. Морицу је сад још дебља Сланиница око гаије, (Ал за то је он бираче Наш'о мало мршавије). Берићетност тисовања Он је прич'о врло живо И за доказ својих речи Свој је трбу показив'о. Јесте, брате, то су факта. Ко да трбух у лаж стера! Патња ј' патња. — Ал ни трбух Није баш химера. Зборио је тако много, Зборио је тако дуго. И то му је рачун био — Ама баш округ'о. 0 захтеву српска бола Баш ни једну речцу малу. Ал и нису наши нади У Морицу Палу.

Од Морица тако што год И не тражи, и не ишти. Од куд Мориц да разуме Шта нас боли, шта н ас тишти?! Стојачковић, — он разуме Уздисаје наших јада, Ал да сабор то не чује Он је дао шест хиљада. Срећан пут ти, Мориц Пале! С тобом нема Срб ракама. — — Ја се сећам шире торбе, Што је сад већ пуна срама. То је торба целе земље, Њеног бића, њене части, — — Којој не ће ништ' помоћп ГПто ће само Ормош' пасти.

Бербански чланчић. Жалосва је то берба кад се ни филоксера не весели. Јер она је попила свој тал јога пролетос (кад је лоза сузила), а газди је оставила да олиже празан чабар и суво муљало. А она сама, са закрљегатеним очима завукла се у корен, као и неки манастир, па снева о американској лози, коју ће до године да кошта, ако јој бог да и несрећа јуначка. Ту се бар зна ко пије а ко плаћа. Филоксера пије, а сирома газда плаћа порез, јер егзекутор, баш и ако је прави Маџар, не зна шта је то ^пгпсз^, он тражи „ кгпсз а сирома човек, ма да је пет маџарски школа свршио ипак не зна шта је то „ктсх". Ако овако потраје, ^ога ми зло ће бити и по егзекуторе, — мораћемо ати у Америку, где је лоза једрија, лица ве-