Starmali

"У 13:сшо:м:е Оа-дзг 20. октобра 1333.

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња цена 4 погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За СрбиЈу и друге краЈеве: 10 — б, — 2 1 /, динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамиарија А. ИајевиКау Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоувпоујс , Л&Чеп Негпа1нег виг1е181га8ле, Мг. 9.) — Претплата и све што се тиче администрацијв ИЋље се штампарији А. НалевиБа у Нов. Саду, из Србије књижари ВаложиЕа Београд и Ниш. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда.

Најновије. в Ко ће да ме разведе, Од поштене жене, Тај ће и раздрешит' И обвезат' мене. И неће му труд Бити узалуд, Макар да сам краљ Пристајем на суд." Ал у људи јоште има Осећаја божје правде, Тешко им је да у силу Против душе своје раде. „Који не ће доле с њиме, Огављам друге." Ал ни други не ће да су Греху слуге. „Е кад не ће да кривуда, Онда мени нема суда; И ја ево својом шаком Кидам везу, дерем закон. А ти, Мрашо, незакони Мом се чуду сад поклони Прокламирај развод ови И, бајаги, благослови."

Мраша чини покор тај Ал још ствари није крај. *

Ују сватова! У Београду је дакле Мраша пзрадио на чисто! Што конзисторија није смела, јер је грехота, а синод није хтео, јер је срамота, то 1е Мраша једним потезом пера и хтео и смео и извршио, јер он се не боји ни срамоте ни грехоге. Он само вели: „Христос је казао: што ти Мрашо саставиш на земљи, то ће бити састављено и на небу; а што ти раставиш на земљи, то ће бити и на небу растављено!" На пример: Кад Мраша у фарблу сасгави три кеца као „кунштук", онда ће ти кецови и на небу бити састављепи. Кад Мраша на земљи растави пуну флашу шилера од садржаја јој, оида ће те флаше и на небу бити растављене од свога садржаја. Кад Мраша растави Абердара са Чедом Мијатовићем, онда ће они и на пебу имати „шперзиц" један од другог. Кад Мраша растави Гарашанина од Милана, онда ће онп и на небу бити растављени. Даклем сад имамо у Београду младога удовца. То је врло интересантно. Ту још може бити сватова. Чујем да се девојке већ спремају, како ће краљу Милану певати сватовске песме, Једна ће да пева : „ Терај куме логова !" (Не знам само ко је тај кум , ко ли је тај логое). Друга ће да удеси: „ Жалосни Мрашо шта си чинио" ... Трећа је већ научила: „ Одби се бисер грана од јоргована И леии народ од свога краља..." Четврта ће певати ону старинску: „Заран' куме, заран' стари свате,