Starmali

"ЕТ" Новоме Оадзг ЗО. а 1333.

„Стармали" излази 1'рипут месечно. Годишња цена 4 ф. — погодишња 2 ф , — на 3 месеца 1 ф , За Србију и друге крајев*: 10 — 5, — 2 1 /» динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамиарија А. Пајевићау Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапоујс, ^јеп Негпа1кег Оиг(е1з(га8че, Мг. 9.) — Претпдата и све што се тиче администрацнји <пжљв се штамнарији А. Иајевића у Нов. Саду, и8 Србије књижари ВаложиЕа Београд и Ниш. — За огдасе плаћа се 6 новч. од реда. Скончао је, отишао је пред вечни суд Герман Анђелић, нрви (а дај боже и последњи) који је згазивши право вародно мимо воље народа сео на столицу карловачке патријаршије. Смрт усамљеничка и грвжа самртних часова његових веће никога примамити да његовим нутем пође. БОГ ЈЕ МИЛОСТИВ, ал су и ране у грудима народа предубоке. Нелицемерним ћутањем слушамо потмули глас зеликих и малих звона, која ипак тако разумљиво говоре, као да опомињу архијереје наше на последњаја своја.

„МасЈате Ке8ко." Кога се не тиче Тај би се и смешк'о. Краљица се титулира Просто : „Макате Ке$ко !* Титула је кратка Ал је дуга злоба, Разуздана обест, Подлост и грдоба. Гнусно изагнаној Из права и двора Пишу: „МаЛ-^те Кезко !" — То је болет мора. А шта синак мисли Кад ту ругу види ? На кога се гади? Кога ли се стиди ? Да л' му с' капље жучи У подгрлац пењу Гдедећ' таку награду Мајчином иоштењу !

Ох да чудне хране За млада му века^ То краљицу боли, — Али нека, нека. . Јер кад тако пати Краљевића мати, То се може догодити И његовом тати. За неправдом увек Одмаздице лете, — Ох несретни народ! — Ох кукавно дете!

С брда с дола, Ако је истинита она немачка пословица, која вели: „"УУаз 51сћ ИеЂ4 (1аз песк! б1сћ*, — онда смо читајући у последње (та ваљла још није са свим последње) време берлинске и бечко-пештанске новиие, морали у себи помислити: нека-те, нека, нек се н е к У ј У) — Ј е Р ка Д се после распра на добро и скрене би ће им нољубац у толико искренији. То је нековање ишло тако далеко, да нам је Бисмарк