Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 34. ЗА 1888. 267 ч /*>#!«»»8е<<<«»№ев«додов»9?!!ввв9$веевв«}!в«ев9гдододо9гввв9$ввод}$ее»9адв»9Фввег$«евж^^

. Ћира. Знаш ди како се зове " Шјк ЈЖ нов министар комуникације у к Јш1ЈЗш рј Русији ? г Жг^11§ Спира. Не знам. Али ако ми УШ Ца кажеш знаћу. Ћира. Вове се Наокер. Спира. Хм! То баш није ШпЈ/тИг ЗГ °Д Н0 име за миаистра, који долази. Обично се за мннистра * који оддази каже: II а о к е р.

Ћира. Јеси ли чуо да шах персијски Наср' Един сам себи још за живота свога диже споменик ? Слира А хоће ли ту бити урезано, да је он тај споменик сам себи подигао. Ћира. То јамачно неће бити урезано. Спира. Е, то је лепо, Бар је оставио и потомству, да нешто на споменику његовом допуни.

П у о л и ц е, Сад тек знамо за што је Бисмарк обријао браду. Надао се да ће постати почасни богослов. То се и догодило, али на срећу не у Карловцима, него у Гизену. Русија се наканула да подигне зајам од 50 милијона рубаља. На ту њену накану кануло у Француској таки први дан пет пута толико. Те каноне Бизмарк не воли, — макар да је богослов. ред свих лепих прихода својих. да изилазите на крај, него још непрестано иштете од њега новада. — Ова последња оптужба — што јесте јесте — није баш лажна, мислио сам ја у себи. Али још није дошла како ми се чини, она главна ва среду, а ја бих ту волео да чујем; ту ће канда баш лежати зец. — Ја човек од шкандала ! ? А какве сам шкандале ја чинио? Ко може шта рећи за мене? — 0, молим, знамо ми све ; бадава се пренемажете. — Али за име Бога, тетка, реците ми већ да и ја дознам то. — Добро цакле, — рече она с неком победном поузданошћу; — реците ми, поштовави господине сестрићу: ко се оно недавно тукао на улици на очиглед стотини гледалаца, да се на послетку и жандари морали умешати. Ко ли је оно у сред дана трчао занеком непознатом женском, и из обесне опклад , пољубио је пред толиким светом? Иа ко ли је онда водио после ту женску у више трговива и накуповао јој вазда ствари, само да би добио од ње опроштаЈ за ону шкандалозну увреду? И реците ми, поштовани господичићу, ко оно даје доносити у свој стан најскупља вина ? Ха ? Молим сад одговора. Одговор беше гласно смејање од моје стране, што је довело тетку у забуну, и она са неким чудним изразом на лицу нетревимице гледаше у мене, као да би што нре да извуче из мене одговор. — Одмах сам знао да ће тако што бити — рекох

А. Око зграде нар. позоришта у Београду, где ће се држати велика скупштина, плете се сад мрежа — т е л е ф о н с к а. (Кад би се плела мрежа р и б а рска, ми би слутили да ће се уловити каква риба. Али кад се плете мрежа телефонска, можда ће се уловити какво теле).

•"#6. Кажу да на великој скупштини неће бити краљевих пославика. Молим, а да шта је „уставотворни баталијон." Јер тога до сада при стварању устава нит је икад игде било, тешко ће га икад игде и бити.

~. „Уставотворни баталијон" ? — то је само ради вечитог спомена, да је устав донешен под капларством Николе Христића.

„Уставотвории баталијснЧ " — да то није притисак од горе? „Видело" каже да није. — Притисак од доле за цело није; па онда да шта је. То је само притисак унапред.

Н . Добро је рекао владика Теофаа : »Даје било друкчије, било би друкчије —Томе имамо још само ово да додамо : ,, кад буде друкчије, б и%е друкчије."

. У Бечу је један занатлија проиграо 5.000 ф. на „ малој лутрији. " — Срећа његова што се то ја, кад сам мало дошао себи од смејања — Пре свега једно питање, драга тетка : од кога знате ви све ово ? — Но, дакле не ћу да тајим — рече она, а видело се, да моја мирноћа није остала без утицаја на њу, — чула сам од твога пријатеља Станића, који је пре неки дан био код нас и све нам искрено приповедио. — Од мога пријатеља, — рекох са подсмехом —, а то вам зар није приповедио,. како сам убио једног богатог банкара. — Иди, не говори којекакве будалаштине — рече тетка, већ са свим заборавив, да ме је мало час частвовала са в и. — Е, драга тетка, кад је то све, онда ме само и на даље задржите у љубави и доброј вољи; јер будите уверени, још сам заслужан тога. Но да не би изгдедало, е само тако олако хоћу да се извучем испод ових оптужба, ево вам на свако питање одговора.. . Јесте, ја сам пре неки дан ударио по лицу једног — крадљивц а, који је баш почео да тарака по моме шпагу, и за тим сам га предао жандару ; јесте, ,]а сам у по дана трпао улицом за — мојом сестром, која је баш тога дана дошла нам у госте, и ја сам Је тада први пут видео, из далека познао, стигао је, пољубио се два три пута са њоме и за тим смо ишли у више трговина, где је она куповала разне ствари, што су јој биле потребне; јесте, ја сам тај, који дајем доносити све најскуиља вина, и за тим их пошљем оцу, који је у последње време нешто болестан .