Starmali

288 „СТАРМАЛИ" БР. 36. ЗА 1888.

ЈОШ СЕ МОЖЕ ДОБИТИ „ОРАО" ВЕЛИНИ ИЛУСТРОВАНИ НАЛЕНДАР ЗА 1889. ГОДИНУ. уз сарадњу српских књижевника уређује СТЕВАН В. ПОПОВИЋ ГОДИНА ПЕТН АЕСТА. Цена 50 новч. или I динар. Ко поручи најмање 25 еом . за готов новац, добгја комад но 33 новч. Нарунбине ваља упућивати издавалац-штампарији А. Пајевића у Н. Сад. ТАЕО ИСТО МОЖЕ СЕ ДОБИТИ „ЦАРИЋ." МАЛИ НАЛЕНДАР СА СЛИНАМА ЗА ПРОСТУ 1889. Цена је 20 новч. или 40 пара динарских. Препродавци добију за готов новац комад по 12 новч. ПОЗИВ НА Ј1РЕТЦДА.ТУ Н\. ЕЊИЖЕВНИ лист „Н 0 В А 3 Е Т А." Одлучио сам, да од нове године покренем књижевни лист „Нову Зету". Кад би узимао у обзир узрок, с ког је била „Зета' престала излазити, трудно би се могао наканити, да је опет покренем; али ја не могу вјеровати, да у српској читалачкој публиди неће наћи читаоци лист, који хоће, да корена уфати у јужноме Срнству, у сусједству Гундулићеве колијевке, на подножју Српскога Парнаса и на огвишту Његошеве појезије. Да ово књижевно подузеће и слабо буде, као што су сви почетди трудни и скромни, ја мислим да би га у нашим књижевним круговима жуђели, пријатељски дочекали и очински потпомагали и препоручали, ако ништа као неку свезу између нас тако раскомаданих, — из кромне жеље, да се бар на књижевном нашем пољу стане радити, да се оствари она дивна мисо Бранкова, коју „Нова Зета" узимље за прву тачку свога програма. Служећи тој мисли, „Нова Зета" ће је проучавати, тумачити, његовати; доносиће из Црне Горе и сусједних јој крајева умјетне и народне умотворине, земљописне и народописне слике, историчке дрте; и пратиће појаве особито на пољу српске лиЈепе књижевности, приказујући их и претресајући, ш чега се умољавају сви наши књижевници и књижарници, да шиљу „Н. Зети" по један истисак својих дјела. Осим тога уздам се, да ће „Н. Зети" у Поморје шиљати по који прилог кад и кад и наши књижевници из Подунавља, што би „Нова Зета" радо доносила баш ради веће српске узајамности и јединства књижевнога. За то се овим обраћам на све моје знанце и прија№*&§,. и на све пријатеље опће српске књижевности, да ми насдве по кога предброЈНика у својој околини, те тако да ме охрабре и потпомогну у овоме моме подузећу. „Нов^- Зета" ће излазити у мјесечним свескама од три табака\ формата биоградске „Отаџбине" а цијена ће јој бити год.^шња за Црну Гору ф : 2 а за све остале српске крајеве Ф : 3 5 и односно на по и на четврт године. Скупљачима цр^тплатника уступам свакога шестога на

Претплата и^ван Црне Горе може се шиљати на г. Пера РамадановићЈ 4 ' дрногорског агента у Котору; а из Црне Горе уреднишвТ! » Н ° ве Зете*. Ц е т и 1б (•, 20 Д, ркембра 1888.

)Н&

Др. Л. Томановић.

ДРУГА ГОДИНА „НОВИ ВАСПИТ АЧ" ОРГАН ЗА ПЕДАГОШКУ КЊИЖЕВНОСТ. Охрабрен дојахошњим одзивом, продужићу издавање листа и на даље. Позивајући дакле овим све пријатеље школе учитељства и ^едагошке књижевности на претплату, позивам и све књижевнике наше по тој струци, да евојим умним радовима потпомогну и уеаврше овај млади лист. А уважавајући трудбу око књижевна рада, одлучио сам, да, врема слабим средствима овог листа и наградим те књижевне радове. Тако, за најбољу педагошку расправу одређујем натраду од 30 фор. авр. Примећујем, да та расправа ваља да буде по својој тенденцији и целој садржини прикладна васпитним тежњама у духу нашег народног унапређења. Друга награда од 5 фор. авр, припашће ономе, који напише најбољу оцену ^на које ново — у првом реду педагошко дело. Писци ових радова не само да не ће казати уреднику своја имена, него се захтева, да и те своје радове даду преписати туђом руком. А на завршетку године замолиће се наше угледне педагошке снаге, да о приспелими штампаним у листу радовима, изрекну свој суд. Овде одмах примећујем то, да уредник придржава себи право, да и не штампа оне приспеле радове, за које држи, да не могу издржати конкуренцију за те награде. Такови радови ће се сходним путем вратити писцима. Осим тога издаће се још једна награда од 5 фор, А ову ће добити један од оних, који буду, ма и под својим именом слали за штампу разне чланке овоме листу. Ко ће пак ту награду добити, решиће већина стручних претплатника. Одавде се, наравно, изузима све оно, што буде уредник написао. Годишња претплата листу је 3 фор. авр., ногодишња 1 ф. 50 н. а на три месеца 80 новч. — За Србију и Црну Гору (ради скупље поштарине) годишња је цена 3 ф. 50 н. иогодишња 1 фор. 75 новч. у нашем новцу. Лист ће и одјако излазити на крају свакот месеца у обиму од два табака дојакошњег формата и 7 4 табака за педагошко-књижевне оцене. Претплата и сва писма шаљу се на адресу М. НЕШНОВИЋ (1гге§ћ — Зугпиеп)

ОГЛ А

О

по најновијој американској системи сигурне од ватре и хар из Фабрике

У БЖЧУ 24-36 у солидности и каквоћи израде не уступају ни једној до сада познатој фабрицн а у цени су знатно јефтиније, — Наруџбине прима и одправља госп. Ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, ^акиепћо^, код кога се могу мустре видити и цене шнати.

Љ

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА У НОВОМ САДУ.