Starmali

""У Новоме Саду 3±. ја-иуара, 1©3©_

.Отармали" издази трипут месечно. Годишња цена 4 погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве; 10 _ б, — 2 1 /» динара или франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановик; Издаје штампарија А. ПајевиКау Новом Саду Рукшшси се шнљу уреднику (1)г. Ј. Јоуапоујс, ^Јеп Негпа1«ег 6иг1е181га9ве, IVг. 13 > — Претплата и све што се тиче администрације лиље се штампарији А. ПајевиЕа у Нов. Саду, из Србије књижари ВаложиВа Београд и Ниш. — За огласе плаБа се 6 новч. од Једа.

После педесетогодишње Славио се јубилеј значајан А у Пешти крај Дувава плава, Педесета од оиога јава Када-но је Текелија Сава, Србиа дичан, родољуб челичан, Подигао сиротињи дворе, Сиротињи. српскога порекла, Српског духа, српског осећаја, Сиротињи, српском добром ђаку Да му жудња не труне у мраку, Већ да може за књигама поћи, А с књигама до науке доћи А с науком да се дома врати, А дуг примљен народу да плати Јер чиме се ко роду одужи Тиме целој домовини служи. (Тако мишља Текелија Сава; А то треба да се уважава.) Ех, заиста, то је славе вредно Где год људи своме добру спеше; Такав спомен славити се мора — И прослављен беше. Прослављен је службом божјом светом, А за тиме и једним банкетом. На служби је био призор дичан, 0 банкету, сад ћу да вам причам. Ту је било и јела и пића, Говеђине, гусака, иилића, И зецова и гојних ћурана, Вала, кујни не нађе се мана.

прославе Текел. завода. А било је и кусних салата Шта ћеш више за пет ворината ! Ви нећете да сва јела ређам, Нећу ни ја да вас прозом вређам, Здравиде су духовнија рана, Еле чујте сад о здравицама: I. Прва беше, — ка' што ј' и у реду 11рва првом, краљу господару. Јасно, гласно, отпеваше складно „Многа љета," песму нашу стару. II. Друга беше Матици у здравље. Том се чашом чика Стева јавља. То у Пешти оминозно звучи (Дај јој, боже, и ван Пеште здравља!) III. Трећа беше општини Пештанској, Тихим тоном, без напора сила, — Та општина има добрих Срба, Да бог да им порастела крила. IV. Сад четврту китњасту и фину Потпредседник председнику даје. Красно је то имати барона (Ако схвата српске уздисаје.) V. Е ко неби куцнуо се с нова Кад се опет диже чика Стева.