Starmali

"ЕГ" ЗНЕогво^е Садзг 20. -ш=ебрзга,ра, 1389.

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња цена 4 а>. — погодкшња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . За Србију и друге кра.јевв; 10 — 5 ? — 2 1 / 5 динара или Франка. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановгћ; Издаје штамаарија А. ПајевиКау Новом Саду Рукописи се шиљу уреднику <!)г. Ј. Јоуакоујс, \У!«п Негпа1»ег €гиг<е181гав*е, Лг. 13 ) — Претпдата и све што се тиче администрације пнље се штампарији А. ДајевиКа у Нов. Саду, из Србије каижари ВадожиВа Београд и Ниш. — За огдасе пдаћа сз 6 новч. од реда.

Коме треба, . . Коме треба атептата — Питао ме јуче пеко Атентата и „зецова" (Ал наравски, подалеко) ? Коме треба изгнаника Бар неколко заверени И њихових крввих смера (Ал наравски, измишљепи) ? Ко то воли да с' напуни Пиштољ сачмом (ал од греша) И на њега да се шкљоцие (Ал наравски, из Букреша) ? Коме треба да се о том Пише, чита, збори, чује, И понеки да га жале (Али сам да ае верује) ? Јадан ли је, ком то треба, Па ма био у панциру. Треба — ком је устав сирдња Надрљана на папиру. Те ујдурме онај треба Ко би за њих да се хвата. Па са њима да оправда Дела худа и саката. Те смицаљке онај треба Ко с' не жаца ни најмање Да заплете разне конце, Да замрси худо стање.

А који је тај делпја, Шго се таким перјем кити ? — Није нужде ја да кажем, Кад ће свако погедити. - Р —

Ово—одо. Осам н о в о г а снега није било за последњнх дана врло важпих новости. Да се француска поновила са новпм минисгарством, то човек чим чује, таки и заборави, — но боља су и така министарства, него ова, на које је већ и бог заборавио. Ново министарство у Лар изу добија своје име по своме председвику Тирару. Кажу како ће ти раритети изло :;бу обогатити. Али већ сад смо чули да неки те неки Тирарово министаретво сравњају са минпстарством Николе Христића, — то нас је у први мах изиенадило, ал после смо увидели, да у неку руку имају и право: и Тирар и каплар свршују се са ар (и ми би молили нашег иесника арАр-а, да и досто,јно и праведно опева). Друга је сличност што ново француско министарство долази на владу само но невољи иарламентарноЈ, а старо министарство у Србији остаје само по вољи краљевој. Има још једна сличност: ако је истина, да је Тирарово министарство само за изложбу, онда за цело и у Христићевом министарству има која цепаница, која би целу земљу огрејала, кад би је на жртвенику српске уставности изложили, или кад би и њих на париску изложбу (без ретур-карте) послали. * * * И ми се спре мамо да прославимо петстогодишњи дап битке косовске. Та прослава већ унапред баца | своју сенку, — средиштњем одбору већ се нешто до1 годило, што »није могло ни у сну сањати". Али кад