Starmali

56 „стармали" бр. 7. за 1889.

ОБАЈ ЧАС ИЗВАЂЕНЕ СУ ИЗ ШТАМПАРСКЕ ФУРУНЕ И ЈОШ СУ СА СВИМ ВРУ1Е цтг ВЕСЕЛЕ ПРИПОВЕТКЕ -* ОД АБУКАЗЕМА. Са овим комадиша, намазаним хумористичним путером : Реч две унапред. — Млада удовица. Хумористична приповетка. Сретна забуна. Весела нриповетка, ал пуна туге и жалости. — Страшна освета. Истинита приповетка, ал пуна којекакве лагарије. — Мајчин младоавења, — У потеру ! Приповетка пуна бриге и зебње. (Дисто се писац каје, што ју је написао.) — Поеде хи- ! љаду година. — Два бадаа дана. — Удесили су. Заљубљена приповетка, — Један по један. ЈЈриповетка пуна сватова. Књига ова је тако наиисана, да је могу читати и младе девојке и стари калуђери, а да не црвене од стида. 0 аолг^тици нема ни речи, као да је и нема на свету. Тако дакле под „ Младом удовицом, хумористичком приповетком - не разуме се енглеска краљица Викторија и њени хумористични послови у Ирланду; под „ Ср етном забуном " не мисли се она забуна Коканова са оних 42.000 фор. под „ Страшном осветом " не разуме се прелазак радикалаца у напредњачко коло; у приповетци „У иоте^у!" не прича се ништа о нашим разним касирима и баначким директорима и о њиховом путовању у Америху; у причици „После хиљаду година а не говори се о сазивању вашег народног сабора после хиљаду годипа; приповетка „Удесили су " вије узела За предмет свога причања Бизмарково дсписивање са грофом Игњатијем; а под „ Један ио један" не мисли се падање беогрдаских напредњачих министара са крушке њиховог бонтуовљевог винограда. Књига је штампана ва 8-пи, а има 241 стр. Цена је 75 нов., а ко даде 1 фор. добиће уз књигу још и 25 новчића у готовом новцу. Препродавцима дајемо уобичајени рабат, да не газе забадава блато. У Новом Саду 1. марта 1889. СРПСКА КЊИЖАРА БРАЂЕ М. ПОПОВИЋА.

Из НОВОГ САДА за ИОТИСКЕ СТАНИЦЕ: сваки дан у 5 а / 2 сати после подне; први пут полази 9. (21.) марта. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: свакидан у 5 г / 2 сати после подне; први пут полази 9.(21.) марта. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: средом, петком и недељом у 5 1 /, сати после нодне; први пут 10. (22.) марта. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ: сваки дан у 10У 2 сати после подне: први пут 11. (23.) марта. У^НОВОМ САДУ 2. октобра 1888. ОДПРАВНИШТВО.

ЈХ О ИНС.

ФРАЊЕ ХРИСТОФА БЛЕШТАВИ ЛАКЗАПОД без мириса, брзо се суши и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковање патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришта Фрања Христоф, Берлин и Праг. 1-6 Проналазач и творничар правог блештавог лака за под. Отовариште у н. Саду код Љ. Стефановића.

ш

по најновиЈОЈ амери31 Еанској системи сигурне од ватре и харе из Фабрике

У БЖЧ У

|||

НВ1

!||јЕ I 1

1 ■

| г

\\ I 11111

111!

РИ

и

31—36

1>шд шл#ввдгш 9 Пошт. лађа Т\ 1889. до од 8. марта даље наредбе. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН, ТИТЕЛ: сваки дан у б 1 /^ сати после нодне; први пут полази 9. (21.) марта.

у солидности и Еаквоћи израде не уступају ни једној до сада познатој фабрици а у цени су знатно јефтиније. — Наруџбине нрима и одправља госп. "Борђе МиличевиЋ, трговац у Бечу, ^ахгепћо!', еод Еога се жогу мустре видити и цене сазнати.

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИВА У НОВОМ САДУ.