Starmali

~!=7" Новоме Оа,дзт ±0- јзша, 133©.

„Ота.рхла.Јсзг" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . 8а Србију и цруге краЈеве: 10 — 5, — 2 1 /» динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановик; Издаје штам иарија А. Пајевића у Новом Оаду Рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуппоујс , К»те1пс, (8гст) 8угшЈеп). — Иретплага и све што се тиче администрадије пжље се пттампарији А. ПајевиНа у Нов. Саду, из Србије књижари Валожића Веоград и Ииш. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда.

Славној господи. Верујте ми, господо, Блудња вам голема, А од каваљерства Ни искрице иема. Нећете се никад Подичити тиме Што нравите ветар Да с' борите с њиме. Дон Кихот корача И потрза мача Да војује бојак Против ветрењача. Та косовски помен Векови су прегли У нами угасит' Па га још зажегли. Оставте нам с миром Овај данак свети, Који ником, ни чим Не грози, не прети. Оставте нас миру Нашег осећања; Не сметајте виру Нашег уздисања. Не сметајте да се Тихо загрлимо; Не сметајте да се Богу помолпмо.

Заплести се лако На мамац грехоте, Ал је после тешко Отрест' се срамоте

Политични преглед. Ове године приповеда се много о незгодама које чине „голубачке мухе." Ја не идем у лов на те мухе, али једпа ми је случајно и сама дошла, па кад сам је ухватио, не могу без приметбе да је пустим. Сомборски дечији лист „Голуб" приповеда по турским изворима, како се на пољу Косову одликовао јунаштвом Милош Кобилић, али не каже нам, да ли је то презиме прештампано из каквог хрватског календара, јер у овима се обично прича о неком Кобилићу, а заборавља се да је „обила мати родила обила јунака." Или „Голуб" ваљда као вели: оно је онда било к о б н о време, па боље пасује и презиме Кобилић, јер ко би мислио, да ће и српски, па још дечији листови међу децом ширити погрдна имена најславнијим нашим јунацима. А најпосле, можда историци, који црпу из турских извора држе, да је правилније рећи „Кобилић" него „Обилић !" Ово би питање требало да реше Руварац и Папта Срећковић, али не у „Голубу" или у „Невену, * а „Голуб" и други нестручни, а особито дечији листови нека дотле пишу по старом начину и по народним песмама, пак ће нам милије бити њихово голубије перо. Али кад је већ реч о м а л и м — дечијим 'новинама, онда не можемо а да се не сетимо и „Малих Новина" у Београду, и оне српске пословице: „жив нам био Тодоровић да се чини говоровић,* „Мале Новиае постале су сада Гарашанинова воденица, темељу(темељно) у његову ко~