Starmali

144 „СТАРМАЛИ" БР. 18. ЗА 1889.

Прослава двјестогодишњице ослобођења Лике и Крбаве од Турака. Ове године наврШЈме се равно-200 година, да је међу ове кршне стијене свнула искра слободе златне. Године 1689. проћерани су коначно Турци из Лике и Крбаве јувачтвом наших славних прадједова и од то доба почео је сретнији и бољи живот. Нама мора бити драга и мила усномена па тај догађај, на те див-јунаке, који се борише сјајним јунаштвом и о чије се челичне груди разбише бијесне вавале клетог непри.;атеља крста и слободе. Ми њихови потомци дужни смо се старати, да се та мила успомена неугаси, него да она прелази од кољена на кољено бујнија и живља. — Ево лијепе прилике након 200 година, да се оживи, ојача та успомена, зато се је у Госпићу — метрополи Лике и Крбаве — и образовао одбор, који си је поставио задаћом, да приреди прославу тога, за нас драгог догаћаја. Прослава је одређена на 4. и 5. август по в. ове годиее уз програм који ће се кашње објавити. Пуштајући ову вијест у јавност, одбор уједно управља позив на народ жупаније личко-крбавске. на све родољубе наше домовине без разлике вјере и народности, да учествују у тој слави и да својим прилозима омогуће саму прославу. Лика и Крбава није б^гата, али је лијепа и романтична. У њој има красота, које ћете далеко и широко заман тражити. Та само дивна Ш.итвичка језера, ноносни Велебит у стању су, да занесу путника, да му пруже сласна уживања, — а и Госпић ћс се старати, да своје миле госге дочека и прими што боље. С тога се одбор нада, да ће се на споменуте дане наћи у Госпићу све штц лијепо, племенито и родољубно мисли и осјећа са свију страна наше домовине. Пријаве за. учествовање код прославе, прилози разни упити гледе сходнијег путовања, станова и т. д. нека се изволе управити на лотписани одбор. Госпић 17. јуна 1889. год. Централни одбор за прославу двјестогодишњице, ослобођења Лике и Крбаве од Турака.

КЊИЖЕБНЕ ВЕОТИ.

Свеска V..

Година II.

НОВИ ВАСШГШ ОРГАН ЗА ПЕДАГОШКУ КЊИЖЕВИОСТ уређује и издаје Мита Нешковиђ. САДРЖИНА: Наставна начела при васпитању, 0 важности и потреби нашег стручног усавршавања. Још нешто- о српском учитељском конвигЈту. — Деца и пси. — Васнитање у Хини. — Да мотримо пажљиво на живот у нашој школи. — Грађа за историју школарства. — Поштованим претплатницима. — Књижевни преглед Новог баспитача. 1>шд штшт&ЂШ.

Пошт. лађа (4, 1889. до од 8. марта Д аље наредбе. Из НОБОГ САДА у СЛАНКАМЕН, ТИТЕЛ: сваки дан у б 1 /^ сати после подне.

Из НОВОГ САДА за НОТИСКЕ СТАНИЦЕ: сваки дан осим петка V 5 г / 2 сати после подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН-БЕОГГАД: сваки дан у 5 1 /* сати после подне. Из НОВОГ САДА у ОГШАВУ-ГАЛАЦ: средом, петком и недељом у 5 1 / 2 сати после поднс. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ: сваки дан у 10У 2 сати пре подне. ОДПРАВНИШТВО. ОГ Л АС 1ЕЕ. Молим да се чита! Нема сумње да сБе што је природније то ј& боље, те као што бива код млогих земнпх производа, да земљиште и поднебије дају им изврстност и длброту, то бива исто и код маслиновог зејтапа. Мој зејтин „луштички" је кусан, сладак и мастан што нијесу они који се дапас по многим мјестима употребљују. Он је цијењен и опђе, гђе маслине рађају а и у самом Спљету добављају га отменије породице за своју домаћу потребу. Тај зејтин добављам ја непосредно из најчистијих кућа те је у сваком погледу чист, тпто пе бива иначе у трговини пролазећи кроз млоге руке и разна спремишта. Газашиљем га поштом уз поузеће у сосудима (В1есћБис]15е) од 5 кила по фор. 4.— франко а пошто се све само собом препоручује најбоље, то молим да се покуша. Одаосве цијеновнике на захтјев шаљемо безплатно и у свако доба. Нинола Михајловић Саз^ећшоуо с1ј СаИаго Ба1тасЈа.

Ја Ана Чилаг

са мојом 185 центиметара дугом див-лорслви-косо.м, добила сам је 14-то месечном употребом помаде, коју сам ја сама пронашла. Ова је помада једина помоН против опадања коее Она уиапређује растење косе и јача власиште Код мушких нроузрокује брзо и снажно растење б1>кова и браде, и у опште даје длачици веК после кратк^употребе природну сјајноћу и лепоту, сврх тога чува .је до у најдубљу старост од преране оседелости. Цена је једне тегле 2 ®ор Разашиљање дневно на све стране света одмах но плаВеном готовом новцу или унаточ (Рог^паоћпаћте). СЗЊБАО & СОМР. Впдаре^, Кот&8§а88е куда треба све наручбине слати. При наручбипи од 6 тегли па више 25% попуста и илаЈјена поштарина. -4—20

1

тТАМПАРИЈА-А. ПАЈЕВИЂА Т НОВОМ ОАДУ.