Starmladi

Бр. 6.

— СТАРМЛАДИ.

Стр. 47.

— Нећеш јест а лањске године, фали ми се госпа Стевка: „Ваша мачка сваки час је била код мене. Морала сам да је раним!" Мало ти је што си ти прелазио код ње за иглу и конац, него си пустио и мачка тамо да рачува. Чудо ниси целу кућу тамо преселио. Кад је пошао од куће, закључао је двапут врата (»Пази добро, да увек двапут закључаш врата«) и отишао је у кафану да пије кафу. У кафани је и ручао, у кафани је и вечерао, и то би још подносио; али га убише визите. Он не воли да прави визите, али му је жена пред полазак и то наредила: — Бар двапут недељно отићеш до моје мајке, ићићеш једанпут недељно и до моје тетке., — А зашто све то? — Тако, да те виде. Пије да ти њи видиш, него да они тебе виде. Хоћу кад се вратим да знам какав си изгледао, је си ли био увек испаван, да ниси који пут био малаксао и ... тако хоћу да те виде. И тако, поред осталих мука, он мора још да правии визите, да га виде. Хеј, црна вам судбина, бели удовци! Потражите утехе, то вам једино могу саветовати, јер и ја сам ваш друг. До виђења . .. после вечере.

Одговори уредништва. Госи. М. у месту. Дадеко је од нас и помисао, да сло са оном белешком хтели вређати сен покојног Нере Павловића, бившег председника цркв. општине. У оној белешци је изнет глуп говор једног професора, којн вели «демон смрти те уграби« -—■ и ако знају и мала дечица да је смрт у божијој руци. .Још глупљи је био кортешки говор на гробљу, који је у место о покојпику — раз везао се у диван о радикалној странци „њепој борби", о „орном и вољном« и већ другил квакама и бургијама, које би се једипо у фопографу могле ухватиги, тако су биле бесмислене. Гори од оног његовог говора поп Божи са лалама и божурима. Еле, поново Вас уверавамо да нам није намера била осећаје покојникове породице вређати. „ТГеровођи без штље у Молу. Примили смо ваше писмо. Поркетска марама не може бити никада свилена ! Поздрав »стрини"! Сви, који су нам послали анонимне радове — јављамо им, да су ушли у — корпу. Ми морамо знати с ким имамо посла, јер тако може једног дана чак из Београда и Миле крпа — да се у наше сараднике стрпа и ако смо га ми већ једном одадрли по њ .... Чичин. Ствар је добра, али нам се јавите пуним именом. М. Ј[. у В. К. — и. Имате право кад велите да је наша „Крајишкиња" још пре 11 година

покренула живом речи са позорнице питање српске ношње. Од то доба се и покушава, да се створи народна ношња, те оно разметање оне литерарне гњаваторке из Руме, да су Срби и Српкиње чекали на Швабице да нас оне потсете и сгворе нам народну ношњу више је за шаљиви лист или календар „Гњаватор.« Кад је први пут „Крајишкиња" играна — 1896. године, још онда се у народном оделу дошло на забаву - а после тога се јављало по Банату овде, онде, народна ношња. Пре »Крајишкиње" на 20 година писао је Ђока Миросављевић, садањи књиговођа вршачке банке о срп. платну а је ли когод пре њега то питање покретао није нам познато. Ми би тој особи препоручили ечанског попе узречицу: , Мало више скромности а мање врпољења!" С Т Е Ч А Ј. Потписане управе, у заједннчки одржансј седници, решише, да обесе у својим заводским дворанама слике свију оних дужника, код којих им је пропало потраживање због— лажних иотииса, те у ту цељ распиеују овим стечај на место сталног ФОтограФа. Формат тих слика има бити што мањи, јер и ако су све заводске дворане доста простране, управе се боје, да ипак неће бити доста места за све — злотворе. У П Р А В Е свију шајкашких и српских иовчаних завода. Ц. Лала, перовођа. Последњи број Стармладог. Ово је последњи број „Стармладог" којп шиљемо мпогпма па углед а којп пам до данас нису број иратпли, а ш псто тако ппсу ни платпли. Ко год нам пе пошље претплату пли бар не јави доппсеицом, да ће нам на јесен послати, само не носле радпкалске бербе патријарховог кукуруза . . . то нам је дуго чекати, онда боље о куковом лету — слаћемо му лист и даље. Уједно отварамо претнлату на II четврт. Цена је листу К 8 на целу. К 4'— на нола а К 2 на четврт године. П. Г. претплатнике који су нам само на четврт године послали претплату, молимо их да претплату обнове, како не бп прекид у слању листа наступио. Уредништво и администрчција „СТАРМЛАДОГ'.

*