Starmladi

Бр. 6.

— СТАРМЛАД-И.

Стр. 53.

ИЗ ЈЕДНЕ КРИТИКЕ. „Из сиве, једнодике гомиле" = Л. М-д. „Пожртвовној разборитости* — нов серум за инјекцпју критичара. »Верно погођене београдске типове« — (мени су исти познати и ако никада нисам живео у Београду.) »Оно даље се не може нападати 1 ' (а имао бих таку вољу за напад&ње!) „Скелет« : — ! (?) »Српска премијера« ?*) *) Тек ми у срп. позоришту не можемо гледати француску пли мађарску премијеру. Пр слаг. ШТА БИ КО НАЈВОЛЕО? ЗмејановиЛ\ да му се како после боловања на Ревијери наћи међу самосталцима. ПапиЛ: да као самосталац не узмора више мењати начела. ЈеремаЛ: да му се како спрпјатељпти са самосталским саборским клубом, ма не био никад »самосталац". иаи Новак : да још једаред дочека онаку смрт патријархову и да се кандидује у Даљу —• али после смрти ПТандора Поповића и осталих самосталаца. КрасојевиЛ: да му је још једаред ма обријаном отићп у делегацпје. Мг1ладинови%: да се не познаје на трбуву последице даљских кукуруза. Саборски Одбор: да овако стање у автономији потраје бар још сто година Јагиа : Да се као поштен човек сит нагрди непоштена света. Бенин : Да му је присуствовати о ручку у двору кад је постављен сто сребрним есцајгом.

т,

Каке наши разуту оперу. — Хоћеш ли у позориште? — Шта се игра? — »Слепи миш«! — Какав је то комад »Слепи миш«? — Па тако, — смеје се!

У Сомбору напада неки критичар управу срп. нар. позоришта што се усудила играти Офепбахову оперету „Жснидба ггри (рењерима." — уз хармонијум. -—Којешта! Нек' чита сомборски критичар у немачким шаљивим листовима — из „шмире«. Позор. одбор друштва за штедњу и за узајамно потпомагање је решио међу тим да у интересу штедње, за пратње оперете набави или вергд или модернији инструменат —- фонограф. — Један члан позоришпог одбора је предлагао, да неко прода 16 комада „Просветних надничара" — па ће добиги џабе фонограф.. — Управник је узео једну певачицу 2 месеца дана на пробу. Пса Бајић је противан, да Добриноввћ као не компетентан проба певачице и позива се на свој реноме. ИЗ СОМБОРА. — Како вам се допада бивша куварица, а садања нова певачица у нашем позоришту? — Она, пева лепо, али само или пева сувише високо, онда дистонира; или сувише дубоко, онда дестонира. А кад већ с! погоди, онда детонира — рече коровођа истог позоришта. . - ' Умствоеање једног новосадског шерпењара. — Да сам ја, пане, Геца Дунђерски, ни један лонац не би испод 3 круне закрпио. _ Једно скромно питање. Кад је због једног крњег чанка пролила радикалска странка невину братску крв, да колпко ће тек потећи крви око даљских масних лонаца? Стармлади.