Starmladi

Бр. 10.

ШТА БИ К0 ВОЛЕО? Први Бачванин: Ја би воЈео да сваке го дине бирамо нашег попа Пају. Други Бачванин: Зашто? Први Бачванин: Бар би ми сваке годапе пред избор потпасао векслу. Други Бачванин: Није то пишта. Први Бачванин: А дед реци: шта би ти најбоље волео? Други Бачванин: Ја би волео да само једаред бирам цатријарка. Шта мислиш, какву тај векслу потписује ? Први Бачванин: И јес'. Таке парокије више нема. Тај и може. Други Бачванин: Шта мислиш: Колико тај потпис носи? Први Бачванин: Ху, тане му. Ти би више добао, него ја.

С Т Е Ч А Ј. Услед „својевољне" оставке нашег главног уредника, овим се расписује стечај на место. Молби треба приложити: 1. сведоџбу, из које се види, да је молитељ био анархиста, социјалиста, атеиста, спиритиста, јуриста и — мађарски рсдољуб; 2. сведоџбу, из које се види, да је молитељ ма једног свог добротвора мучки убио; 3. сведоџбу ма које краљевске школе Ваца, Сегедина или Митровице — да је молигељ у њој учио и изучио за шест година тишлерски занат. Првенство имају опи, који поред наведених сведоџаба, могу још да искажу, да су били ма где и ма кад издајице. Рок сгечају истиче пред отварање најзначајнијвг црквеног сабора. Из седнице привременог одбора за старање свега и свачега око „Заставе", 13. маја, последње године нашег царства. Ооте.

Одала се. Дошла мала Анкица са новим, златом везеним папучицама па се фали. — И ју Анкице велим ја, ала су ти лепе папучице а пошто су биле? Анкица: Не знам, још их није мама плагила!

Стр. 85.

УЖАСНЕ МИСЛИ. Поводом одступа многопоштованога госп. Јакова Томића. Страшна се всст довезе гринцајхцугом у Карловце, где је онолико вино усахнуло, смела је та вест, да се довезе —- другом класом и ако је „народна . Страхота. Јаша одступио .. . пзговарају бледе усне прослављенога конципијента Красојевићева, Глас се шнри на све стране. Зашто ?... пптају ииљарице и радикалски одбор. Тина пиљарица каже: ја сам знала да он мора бежати одавде. Привиђа му се дук покојног Мише, на зато бежи . .. 81фваггГ Др. Мнхајловић мисли: Ово иде све по калупу. Како Јозеф, тако Јаша. Ако будемо молили Јашу да не одступа, онда нас чека расцен, као и франковце. Е, — мисли тај Јаша, да сам ја збиља свој нос с гавио на расположење ? Тилдика весео и мисли: бар нећу морати зазиратн од оног демлела с буџом. Светислав се довија: како би све те гласове протумачио као „оптичку варку. НедељковиЖ мудрује: мени за Географнју нису хтели дати толпко. да се по Ривијери шећем, а том злочинцу ... КрасојевиН — не мисли ништа, као и досада. То је дете! Но господине, како Вам се допада мој синчић? Учитељ: Изванредно. Могу га тући, сећи, пећи, то је дете, просто и не хаје.

Под радикалском шпијунажом и денунцијацијама. Гимназисша (радикал): Какво ти мишљење пмаш о Јашином одступу: Ја држим, да је то тактично и мудро... а ти ? Гимназисша (неутралац): Хоћеш да знаш ? Гимназиста (радикал): Хоћу. Али искрено и отворено. Гимназиста (неутралац); Добро. А ти хајде самном на тороњ саборне цркве. Гимназиста (радикал): ~А што ћу ићи на тороњ ? Можеш ти то ваљда мени и овде на улици слободно рећи... Гимназиста (неутралац осврбе се ): могу али онда причекај док овај господин прође што нам иде за леђи. (Пролази Ђока Сифон, „управитељ ). * * * Очекује се укор од Пушибрка.

— СТАРМЛАДИ. —