Starmladi

Бр. 12.

Сгр. 101.

Роб и гроб... У тамници азијачкој Лежи јунак самохран, Лежи јунак Петар Кочић Српски Србобран. Муче глађу на пра Вога, Њега — ноћ и дан, „Одреци се Србовања Па си слободан!" „Ах, слобода, шта је она, Кад је Српство роб, Нека умрем, мучен глађу: Ваш је ово гроб..." Стармлади. КонФеренција српсних родољуба. О У Новом Саду је одржана конференција српских родољуба — која „оће слогу свију српских политичках странака, усредсређење — уједињење целокупне снаге српеког народа. „Застава" није за ту слогу. — Можда .је она за солгу ако није за слогу. а^ „Браник" набраја ко све није дошао на конференцију, па спомиње како кикиндска иа и панчевачка млађа интелигенција, и ахо су добили позив — нису дошла, — а заборавио је случајно напоменутп. да ни новосадска млађа интелигенција — није дошла. На ир. г. Тихомир, па госп. сарадник, па адвокат у кући и тако даље и тако ближе. А омладина је својим отсуством — бриљирала. „^Уагит 111 (31е Гегпе 8с1пуе1Јеп 81ећ' (1ав Си1е Пе$1 80 наћ'!" Д Неко је љубопитљив хоће ли сад ти -родољубиви Срби нриступити раду и народу — или ће се и даље задовољити грдњом у својим органима. То би било „чујем брашна нема!" Чланови лобцајхбрудерства су учинили своју дужност са регистрирањем о части и руковању — којом су удостојени српски родољуби изван Новог Сада.

— Зашто сва публика баца труле јабуке на главнога јунака — и гађа га у главу? Та и други још горе глуме него он. — Да, али данас је његова корисница.

Позив на претплатуОвим бројем навршује се II. четврт или полугодишња претплата на наш лист, и са 1. (14.) јулом отварамо иратплату на трећу четврт, која стаје само 2 круне или до краја године свега 4 круне. „Стармлади" је заиста једини независни хумористични сатирични лист који не мора ником да метанише. Еле не заборавите „Стармладог". мазог али слободног — сатирика, уз њега је све што слободно мисли и љуби слободу и правду. ' > Уредништво и администрација „Стармладо г".

П е с а к. Д Опозиција је надала ужасну вику на завереничку ..Балканску Банку" у Србији, што је ранила војску с песком. Каже до сада нам је завереничка влада сипала несак само у очи — а сад нам сипа и у — уста. ж Усљед тога је опозиција и нрестала викати на владу: „ иесак у очи\ и — и сад виче: „ очи у аесак\ а | | Уиравник „Балканске Банке" жали се на новпнаре, да су таку дреку надали, да им вели не може запушити уста ни земљом! Неко је предложио да се покуша — песком. §§ Против тога је протестовао опет управник града Београда. Вели ако се песак тако буде харчио — чиме ^е његова полиција иосле апсенике бити? + Један од војника који су песком рањени, случајно је умро. Кад су га спустили у гроб, попа се забунио па у место да је казао лака му земља била, а он рече: лаки му песак био! /\ Коста Песак изјављује, да је за то мешао песак у жито, да би се војници угојили. Позива се на гуске, које кад се кљукају орасима додаје им се песак. Порез на ракију. — Него, је ли иетина да ее онај Лемоани што тобож прави дијаманте — налази у Пешти, — Бога ми ту ће ее елабо увзјдити — Зашто ? — Због конкуренције! ? — Него. Векерле прави и од мошлика дзјаманте за Беч. ✓