Starmladi

Стр. 166.

Кога срећа одвише милује, тога начини будалом. Др Резанац Улотребити општу свар на своју личну кориет није вамо срамно већ и опако и безбожно Радикалеки аминаши. Ово знам за извесно: кад год се са ђубретом борим било да п#бедим, било да ме победи, увек се ја укаљам Стрм. Смањују се права, кад год власт порасте. ТавИ. Један мвр и ратом се добро замешује. Р. 8ут. Много не доетаје сиромаху, а лакомцу све. бепееа. Много мерин,а соли треба скупа појести, да се задатак пријатељства испуни. С1е. Многима прети. ко једном чини неправду. Риђ1. Зуг. Ни богови нису у помоки онима, који непромипгљено у опасност срл>ају. Схс. Грехота је шкодити отаџбини §еп Никад нико није власт срамотом стечену поштеним средствим'1 вршио. Тае. Не тражи меко, да ти не допадне тврдо Еразшиз Ништа није гадније него рат водити са оним, с којим си пријатељски живео. С1С. Ништа од људских ствари није тако непосгојано и лабаво као власт, која се на своју снагу не ослања. ТаеИ:. Ништа евојим не сматрај, што год се може променити. РиМ. 5ут. Превелико уздање служи обично на не г> рећу. Рћае(1гиб. Злочинца ко брани, себи кривицу ствара. Риђ! 5уг. Немојто ми оно дгвати, што би многи завидели а више њих и желили. СОРП КерОб Прљав плен (добитак) нема добрих поеледака. 0у1с1 Сила злочинством стечена ииком вијс дуговечна. ^ СигШз. Нема спасења у рату ; мир од тебе молимо сви РиМ. бур.

ТШРНЛИЈП, Из Ћири^ева позоришта. Пролазећи главном улидом поред II Н. Момироваћеве трговине с оделом. застаде глумац Милошевић те ће рећи Сгармладом, показујући на један фини зимски капут кожицом постављен: — Пази овај капут! Већ недељу дана га наговарам да пође са мном у глумце, па никако да га наговорим! Упало је у очи да оне облигатне три главе, професоро-доктореке — нису се могле видети иза кулиса — за време Ћирићеве сезоне. * — Не би ли ми могли казати зашто је Душан Вребало, који ведри и облачи код Дун1јерског, спустио мрак у позоришгу код Ћирића, и догод му Ћирић није половину (40 круна)

Бр. II. и 20

платио, није хтео помрчину да дигне — и ако је Геда лично обећао Ћирићу представу бесплатно дати. — Па сигурно због м->мрчине , којом Душан управља. Наше Мезимче Наше мезимче, које управник чешће пута назива „наше назимче" — (сигурно збоб својих свињарија) бави се сада у Вел. Кикинди. Чујемо да ће управник на жалбу да чланови и некоје ч-ланице не могу нод њиме да раде доказати противно. * Позорижни одбор лобпајхбрудера је отпочео св >ј рад. Наиме хвале се у „Србобрану' како они нису плагирали Др. Бошка Петровића програм репертоара — из њогове свееке о срп нар. позориигту. — Фино друштво! Тражи се један стари отрцан фонограф, који би био у стању да замени садање „певачице" срп. нар позоришта За исти ће се платити 10 круна ио вечеру, од уштеђених 10 круна повишице, које друштво хомогенаца није хтело — да одобри !^и Спасићки из штедње. 6 * — Зашто срп. нар. нозоришге није у Кикинди дало „Ракију"? — Знаш г, управитељ а и Кикинђани не волу ракију. А пошто је нозориште школа, то нису ради ни народ да уче па ракију — Та знанг, ама ово је баш на против комад с антиалкохолачком тенденцијом. — Па баш зато. Могао би се народ истрезнити па ко би онда долазио у тејатор да гледа расправе господског разузданог живота Није ваљда позориште за то „народно" да учи народ, него је за то народно да народ учи позориште и њеног — иијаног управитеља.

Деманти. Није истина да сам се ја разболео због избора Мите Клициног за управитеља мачастирске штампарије. Уједно се овом приликом праштам од фра Димитрије Руварца препоручујући му најтоплије свога заменика г. Миту Клициног — Мургуловог. Мата Коеовиц ех-управитељ манаетиреке штампарије.

- стармлади -