Starmladi

Стр. 158.

Бр. 19. и 20.

— кад они преко држе да им Је то литерарно ђубре потребно за ваенитање женског света и огледало „народног живота" или бољ? рећи ђубретарске журналистике. И тако садм ји драги читаоци знате о бвлканској ситуацији толико исто као да сте и малу мајушау регелушу прочитали — у којој најглуољи новинар Коета Брадвар вић пише уводне чланке и подлиске о еврпп'ко балканском занлету — заилет један! Још кнд вам додам да за Србију скупља добровољце познати „емотаус" и деФицитлија срп. нар. позоришта, забаве на ади циганлији — књижевни пајац Нуша — онда имате прилично нејасну слику — о неизбежном рату Србије е Аустријом — као да сте све то у малој .Заставл 1 " у уводном чланку или великој у подлиску прочитали, па заједно с нашим аминашима узвићнули: Амин! и наздравље ти г.ита домаћиве, коју ти је замесио твој Керентал.

ЈЕДНЛ СТ^НЛ, Мненије Јаковљево некад и сад. (Нпво коло песама од Јаше. Стр. 61.) * * * Уиукнуше пушке кобне И јунак се мача ману, Али јаук клети није Јошт умин'о на Балкану. А босапска стена гледа Бледи радник где је лама, За дворове неке нове Невесело где је слама. Али залуд. Њу равнети То је теже него касти, Из нова се она шири, Чисто гледаш како расти. Она земља, оно грање, Оно џбуње што је туди На оваку нову бруку Скамени се на заруди. И све ово гледе, ирате Препредене дипломате, М ислииј стење хладне ти су А и штета што и нису. Али нека — та баш да се И скамене груди оте, Куд би онда право стење, Куд би, куд би од ерамоте . . .

Ј1еп изглед.

— Ви имате леп и)глел, - п хвали неко стан једног весељака. — Јест, одговори весељак »рло леп изглед! Преко иута мч тече река нод ирозорима ето дрвећа, у кући етанује још нушкар и анотекар. Дакле, мо! у < е ио вољи удивити, обесити, убити отров»ти — како ми већ надне на ум.

НОВ ПОЗДРЛБ. Од како је бан Рау5$ почео да апси Србе ни криве ни дужне у Хрв&тској, од тада је лпода да се у Хрватској поздрављају на улици и питају: „Јесте ли всћ били у^апшени због „велеиздаје?" У добу скуиоЛе. — Чујеш мајстор", рећи ћо јед:- н трговац евоме обућару Мени бл требале нове ципеле. Начини ми једне. Само гледај да. не буду скуие као досад. Што је могуће јеФтиније иека буду. Видиш данас су велики трошкови па скупоћа. — Па онда, газда, биће најјеФтинаје да ти начиним једне папуче! — одговири обућар. Шта чини квалификација. Како саборски одбор јавља у свом извештају на расписани стечај за управитеља манастирске штампарије јавио се једини Мита Клидин који је имао — потпуну квалификацију коју је сабор тражио, — па је тако он ј«дногдаено изабраи