Starmladi

Стр. 180. — СТАРМЛАДИ

На Илпџм покрај жгљезтца У зелеаој до колена трави. Јал' је нила саломлла крила, Јмл' је оро ти&е аогубио, Јал' је љута иод паменом гуја. Срп. нар. песш. Два ге тића побратила! Пввају црногороко-турски; офици и. Ах тешко је умрети Кад нишга не боли, Још теже је љубити, Што срце неволи! Босанчица. Еј да је мепи лећи па умрети Ал' да ши је смрти не видети. Бугарска Ој Ђурђев-дане, еићани брале, Срећан ти ејај ! Сервијанска У бој, у бој, за народ евој, Нек дун ман види, како мремо ми! Црногорска.

Једноставно. — Ох, мила госпођице, ваше је име дубоко урезано у мом срцу. — Боље га урежите у један веридбени прстен.

Хитна интерпелација. Један новосадеки капелан на допусту чуди се оном пештанеком учитељу, као мањем у рангу, од куда је оа могао ФалсиФиковати преко 500 меница и придићи оола милиона. На против учином садругу који се убио — смеје се! Уједно пита радикалеку конзисторију и високопреосвећеног епископа — кад ће му већ једном издати декрет? Крајње је време.

Бр. 21. и 22.

К Д РТЕЧ и. [х] Из Београда је кренула комисија у Русију да купи коње за брзометне топове. Комисија је већ нослала у Србију 2.400 коња. По који магарац ће се наћи и код куће — но рекакцијама ва пр. ур. „Штампе". А Туреки и црногорски ОФицири се сбратимили. Турски ОФицири завјетовали еу се цр ногорцима на вјерност до пошљедње капи крви. Е, а што и неби, ка; им је предат Санџак, па еад им и Босну нуде Срби а и Црна Гора. -$• У Данској триже џелата. Министарство је раеписало етечај и нико ее није јавио. Чујемо да се јавила једна особа из Хрватске на тај етечај < У Прагује проглашен и еки суд! Прашки градоначеоник је изјавио Бинерту, да је нреки еуд над Нрагом отвореео пепријатељство ирема Чееима. Као да т 1еси нису има .И1 и пре тога иреки еуд. О Кажу да ће Србија и Црна Гора добити оружја из Русије. — Вогме ако се ослоне на руско оружје и српски барут — могу још з о проћи. Пре 1е Аустрија враћала Србији свиње. а сад како чујемо враћа Србија Аустрији неке њене крмаче — Фолкссенгерке! гу > Војкот ауетријске робе у Турској још непрекидно траје. Ерентал је изјавио аустријским трговцима да ће бојкот нрестати — чим се реши балканско питање. ■4- Турека је опет послала Бугарекој оштру ноту. Пошто јој Бугарека ништа на иету још није одговарала, сад оштри бајунете. Из евију крајева стижу веети да зима стеже. Међутим Бинертова чиновничка влада у Бечу ујакој је заиари. А из Загреба јављају да је тамо тако загрејано, да читајући извештаје . Хрватског Права" и „А^гашег 2еК;ш1^а" — долазимо до закључка да су настунили нрави н с е ћ и ј и дани.

У опери. — Тата, зашто хоће овај човек да иетуче ту жену? — 0 ти глупане, та неће је тући! — Е, па зашто се онда тако дере?

Сумњиво. ■— Зашто си увезао тако главу? — Та дошао еам ноћас касно кући, а жена ми добацила кључ кроз прозор, те некако незгодно ми пао на главу.

НемогуИе. — Ох, боже, боже, та ти опет из ка®ане кући долазиш. — (Муж пијан.) Г1а не могу довека у њој остати.